У непростий історичний момент розпочинають дипломатичну діяльність в Україні надзвичайні і повноважні посли Королівства Данія — пан Крістіан Донс Крістенсен, Фінляндської Республіки — пан Юха Віртанен, Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії — пані Джудіт Гоф, Французької Республіки — пані Ізабель Дюмон, Республіки Таджикистан — пан Холбобоєв Файзулло Самадович, Республіки Індія — пан Манодж Кумар Бхарті. Усі вони вручили Президентові Петрові Порошенку вірчі грамоти.

Глава держави подякував партнерам за сприяння мирному процесу й закликав країни об’єднатися у продовженні тиску на Росію для забезпечення виконання мінських домовленостей. Розраховує Україна й на вкрай важливу підтримку — технічну, фінансову, експертну.

Під час розмови з послами країн-членів ЄС Президент наголосив на важливості єдності й солідарності Європейського Союзу з Україною в ситуації, коли мінські домовленості опинилися під великою загрозою у зв’язку з намірами лідерів так званих ДНР і ЛНР провести незаконні вибори.

«Ми потребуємо негайної координації наших зусиль — якщо Росія перейде цю червону лінію, порушуючи мінські домовленості, має бути адекватна й добре скоординована реакція у вигляді санкцій та обмежувальних заходів», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка, сказані під час зустрічі з Послом Великої Британії Джудіт Гоф.

Президент подякував цій країні за солідарність і всебічну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України: «Велика Британія є одним із надійних партнерів України. Ми відчуваємо підтримку Об’єднаного Королівства і солідарність усіх британців з українцями в ці складні часи».

Обговорено також стан і перспективи українсько-британських відносин, особливо в частині поглиблення військової та військово-технічної співпраці. «Українські та британські військові пліч-о-пліч демонструють готовність бути разом і захищати не лише територіальну цілісність України, а й свободу і демократію на всьому європейському континенті», — наголосив Президент, подякувавши за допомогу Великої Британії в підготовці наших військових.

Глава держави наголосив на важливості консультативної допомоги Великої Британії у впровадженні системних реформ в Україні та відзначив підтримку євроінтеграційного поступу України зокрема у питанні запровадження безвізового режиму з ЄС.

Глава держави повідомив, що доручив РНБО вилучити прізвища журналістів Бі-Бі-Сі зі списку санкцій щодо осіб, причетних до анексії Криму та агресії на Донбасі, наголосивши: «Свобода преси для мене — абсолютна цінність».

Також обговорювали питання лібералізації візового режиму з боку ЄС та підтримки кандидатури України під час виборів до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН у жовтні цього року. Петро Порошенко привернув увагу до необхідності подальшої фінансово-економічної підтримки реформ у нашій державі.

Про антикорупційну діяльність Президент говорив із Послом Франції Ізабель Дюмон. А наголосив на важливій ролі Франції та Президента Олланда у мирному врегулюванні ситуації на Донбасі, підтримці суверенітету, територіальної цілісності України та єдності Європейського Союзу.

Із Послом Республіки Таджикистан відбувся обмін думками стосовно шляхів активізації двосторонньої економічної співпраці, зокрема перспектив участі вітчизняних підприємств у реалізації гідроенергетичних і транспортних проектів. А послові Індії Петро Порошенко передав запрошення найвищому керівництву цієї держави відвідати Україну з візитами. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»