У переліку пам’ятних дат та ювілеїв, які Верховна Рада постановила відзначати цього року на державному рівні, йдеться й про 90-річчя з часу заснування Спілки української молоді (СУМ). Це одна з найстаріших українських громадських організацій, яка спочатку стояла на політичних рейках, а відтак на материзні та в діаспорі виховувала молодих співвітчизників у дусі гасла «Бог та Україна».

До цієї дати в Тернополі відкрили виставку світлин і назвали «90 років на службі Богу та Україні». Переглянув її разом із заступником голови крайової управи СУМу в Україні Святославом Липовецьким. Зупинилися, звісно, біля фото Миколи Павлушкова, який 1925 року в Києві заснував у підпіллі СУМ. Метою організації стало визволення української нації від завойовників і створення незалежної демократичної держави. Через чотири роки органи викрили СУМ, багатьох її членів заарештували і засудили. Миколу Павлушкова ув’язнили на десять років, а 1937-го розстріляли на Соловках.

Та українського духу не закатувати, не вбити. У повоєнні роки, 1946-го, СУМ відновили в українській еміграції в Німеччині, її осередки стали з’являтися не лише в Європі, а й у Південній та Північній Америці, Австралії.

Осередки організації діяли і в Україні, зокрема на Тернопіллі. На виставці представили фотографію Нестора Зарічного. 1948 року він і ще четверо 15-річних юнаків створили підпільну Спілку української молоді в селі Кошляки. Через три роки їх усіх заарештували й засудили на 25 років ув’язнення й 5 років заслання. Нині пан Нестор важко хворіє, тож сумівці часто навідуються до односпілчанця.

Тепер СУМ існує в десяти країнах. В Україні організацію відроджувати взялися 1989 року. За словами Святослава Липовецького, в її лавах є і чотирирічні (суменята) і п’ятдесятирічні (сеньйори). Молодих та зрілих (від 18 років і старші) називають дружинниками. Вони поділяються за різними напрямами діяльності на виховників, суспільників, ратників, культуристів і міжнародників. Наголос зробили на виховній роботі. Передовсім щосуботи та щонеділі відбуваються сходини. Для суменят і молодшого юнацтва організовують літні відпочинково-виховні табори.

Безперечно, сумівці виявили активність у Революції гідності, поповнюють лави бійців АТО. Двоє з них — Євген Войцехівський зі Сміли на Черкащині та Віталій Волкотруп з Кіровоградської області полягли в боях. Спілчани проводять різні акції на підтримку українських військових.

«СУМ — це організація, яка бере активну участь у житті Тернопільщини та у вихованні нового покоління свідомої патріотичної молоді», — зазначив на відкритті виставки голова облдержадміністрації Степан Барна.

Виставка мовою майже півсотні світлин охопила період діяльності СУМу від 1925-го й до нинішнього року. Йдеться про її справи не лише в Україні, а й у діаспорі. Після Тернополя з нею ознайомляться у Львові та інших містах.