ВИЩА ОСВІТА. Під головуванням віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка відбулась нарада з керівниками регіональних Рад ректорів вищих навчальних закладів України, у якій також взяв участь міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

Окрему увагу Костянтин Грищенко приділив питанню рівня підготовки студентів вишів з іноземних мов. «Ця проблема стосується не тільки тих університетів, у яких на моє доручення здійснювалася перевірка рівня підготовки з іноземних мов студентів з ІТ-спеціальностей. На моє велике здивування, цей тест на належність підготовки з іноземних мов пройшли лише кілька університетів з восьми, які перевіряли», — зауважив Костянтин Грищенко.

Він звернув увагу на відсутність у деяких ВНЗ спеціалізованих кафедр іноземних мов для підготовки студентів з ІТ-спеціальностей. «В більшості університетів, де виявлено низьку якість знань з іноземної мови, у навчальних програмах нема або недостатньо об∂рунтовані критерії оцінювання знань студентів — бракує конкретних вимог до мовної компетентності студентів, обмежено перелік рекомендованої літератури. Це системна проблема, яку треба негайно розв’язувати. У наш час сором не знати хоча б однієї іноземної мови на належному рівні, і я не сприймаю жодних виправдань щодо неможливості налагодити належне викладання», — наголосив віце-прем’єр.

У зв’язку із цим він доручив Міністерству освіти і науки опрацювати питання створення кафедр із професійно орієнтованої іноземної мови та забезпечити наскрізну підготовку протягом усього періоду навчання, розробити відповідні методики з урахуванням загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти та передбачити регулярне підвищення кваліфікації викладачів професійно орієнтованої іноземної мови як для ІТ-спеціальностей, так і за іншими напрямами, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»