Венеціанська комісія в остаточному висновку позитивно оцінила проект змін до Конституції в частині правосуддя. Про це повідомив  заступник Глави Адміністрації Президента й секретар Конституційної комісії Олексій Філатов.

«Підтримавши всі ключові пропозиції Конституційної комісії, Венеціанська комісія підтвердила відповідність наданого проекту європейським стандартам. Фінальний висновок — значний внесок у подальший розвиток судової реформи, яка будується на принципі верховенства права, а не на ситуативних політичних чи популістських міркуваннях», — зазначив фахівець, сподіваючись, що найближчим часом доопрацьований проект змін до Конституції буде схвалено на пленарному засіданні Конституційної комісії та внесено Президентом на розгляд Верховної Ради.

Венеціанська комісія підтримала зокрема скасування випробувального терміну для суддів; скасування «порушення присяги» як підстави для їхнього звільнення; запровадження конкурсних процедур під час призначення на посади; проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності (насамперед через позбавлення Верховної Ради повноважень щодо висловлення недовіри Генеральному прокуророві), а також позбавлення прокуратури повноважень здійснювати загальний нагляд, запровадження інституту конституційної скарги тощо.

Також Венеціанська комісія зазначає, що «тільки грубі дисциплінарні проступки можуть спричинити звільнення суддів Конституційного суду», — повідомляє прес-служба Президента. А ось звільнення всіх суддів, крім виняткових випадків, таких, як зміна конституційного ладу, не відповідає європейським стандартам і принципу верховенства права. Водночас це не заперечує оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їхню відповідність критеріям професіоналізму, етичності, доброчесності, збігається з позицією Конституційної комісії.

У Венеціанській комісії раді конструктивній співпраці з Конституційною комісією й зазначають, що настав час проводити давно актуальну реформу для руху в напрямі досягнення незалежного правосуддя. Венеціанська комісія вважає ці конституційні зміни важливим кроком на шляху до досягнення цієї мети.

Відділ новин «Урядового кур’єра»