Як викиди парникових газів змінюють сільське та лісове господарства, впливають на здоров’я людей у нашій країні, вивчатимуть українські й міжнародні науковці під егідою Світового банку і Міністерства енергетики та захисту довкілля. Для оцінки біофізичних впливів використовуватимуть сучасні методики прогнозів. Це дасть змогу передбачити ризики наслідків зміни клімату в Україні до 2030, 2050 і 2100 років за трьома сценаріями ймовірного збільшення викидів парникових газів і підвищення температури.

Мета спільного дослідження — використання детальних і сучасних прогнозів клімату для оцінки біофізичних впливів у цих секторах. Наукова праця міститиме економічну оцінку витрат на зміну клімату в різних частинах країни. Методологія та інструменти дослідження будуть доступні для оновлення оцінок на пізніше, повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля.

«Один з найважливіших заходів адаптації до зміни клімату — це скорочення викидів парникових газів, — зазначила заступниця міністра Ірина Ставчук. — Це дасть змогу запобігти негативним наслідкам, які можуть виникнути в майбутньому».

Оцінку змін клімату в Україні проводитимуть консорціум двох провідних європейських інститутів, Баскський центр досліджень змін клімату та Metroeconomica у співпраці з національними експертами Українського гідрометеорологічного інституту, Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації та Інституту громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»