ВІДЛУННЯ ЄВРО-2012. Вечір одинадцятого червня минулого року шведська футбольна дружина та її палкі прихильники воліли б якнайшвидше забути: шведи відкрили рахунок, однак два м’ячі Андрія Шевченка  перекреслили їхні сподівання й подарували надію нам. Далі у Тре Крунур  була поразка від англійців, за яку зовсім не соромно, і нарешті омріяна перемога над французами. У підсумку — три очки, останнє місце в групі і повернення додому з гордо піднятими… рогами.

Кияни, які за півтора тижня звикли до доброзичливих скандинавів на столичних вулицях, із сумом проводжали їх додому. «Ми ще побачимося», — з такими словами висаджував у Борисполі своїх клієнтів знайомий таксист. І наче у дніпрову воду дивився.

Українці і шведи досі шкодують, що «відпустили» англійців і французів. Фото з сайту unn.com.ua

Жартівливий, однак символічний пам’ятник шведським уболівальникам з’явився за рік на Трухановому острові, де проживали в імпровізованому таборі скандинави. Днями пам’ятний знак відкрили Надзвичайний і Повноважний посол Швеції в Україні Стефан Гуллгрен та голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. Автори скульптури — творчий дует Костянтин Скретуцький  і Федір Баландін.

За допомогою  лише двох цифр — 1 і 2 — їм вдалося вразити шведів у саме серце. Пофарбована в кольори українського національного прапора скульптура означає не лише рік проведення чемпіонату, а й рахунок матчу Україна—Швеція. Також на острові встановили фігури футбольних бутсів з написом «Ibra» na «Sheva» на честь футбольних бомбардирів Златана Ібрагимовича та Андрія Шевченка. Вони хоч і не відвідали кемпінг тих червневих днів, та напевне часто гикали, бо їх згадували за кожним кухлем пива.

Два бутси — пара!

А  на честь місця, де відпочивали футбольні фанати, скульптори  запропонували  поставити футбольні ворота, де замість сітки повісили гамак. На урочистій церемонії відкриття пам’ятника були присутні також представники Асоціації футбольних уболівальників Швеції.