АКЦІЯ

У Луганську громадський транспорт нагадує про охорону праці

На трамвайному боці написано: «Відчуття безпеки найбільш небезпечне! Бережи своє життя, будь пильним на виробництві!» Крім того, на корпус машини нанесли знак Служби гірничого нагляду та промислової безпеки України. Задля такої соціальної реклами не довелося витрачати бюджетні кошти: міське комунальне підприємство «Луганськелектротранс», розуміючи важливість поставленого завдання, надало транспортний засіб у розпорядження Держ?гірпромнагляду безоплатно та на постійній основі.

«Сьогодні головний акцент у своїй роботі ми робимо на профілактиці травматизму. І ставимо завдання донести до максимальної кількості людей думку про те, що охорона праці — справа насамперед самих робітників підприємств, а не лише їхніх керівників», — пояснює начальник інспекції нагляду у соціально-культурній сфері, на транспорті та зв’язку Ігор Дубовик.

За його словами, заклик, що прикрасив трамвай, з’явився як результат мозкового штурму співробітників самого Луганського територіального управління Держгірпромнагляду. Але на майбутнє вже досягнута домовленість із департаментом освіти і науки облдержадміністрації щодо проведення серед учнів професійно-технічних ліцеїв конкурсу слоганів, присвячених техніці безпеки. Роботу здійснюють на системній основі: її початок покладений конкурсами дитячого малюнка на тему промислової безпеки.

Трамвай везе в маси філософію відповідального ставлення до техніки безпеки. Фото автора

Цей незвичайний трамвай їздитиме різними маршрутами Луганська практично до кінця року, тож люди побачать цю рухому агітацію скрізь у місті. А коротенькі опитування пасажирів на кількох зупинках уже показали: люди висловлюють одностайну думку, якщо цей заклик допоможе вберегтися від нещасного випадку хоча б кільком людям, то ця робота виконана недаремно.

Треба зазначити, що системний підхід до роботи  представників Держгірпромнагляду вже помітно позначився на поліпшенні загальної ситуації з травматизмом на Луганщині. За даними прес-служби відомства, у 2012 році на виробництві в цілому по області кількість травм зменшено на 24,1%, а рівень смертельного травматизму порівняно з попереднім періодом зменшено на третину. Будемо сподіватися, що в цьому році такі показники й надалі демонструватимуть тенденцію до зниження.