Міністр закордонних справ Павло Клімкін відвідав столицю Фінляндії з робочим візитом, повідомляє прес-служба МЗС. Під час візиту він зустрівся з Держсекретарем цієї країни Петером Стенлундом. Сторони обговорили зокрема хід виконання мінських домовленостей, а також стан і перспективи розвитку відносин Фінляндії та України з Росією.

Міністри констатували, що вкрай необхідно й надалі дотримуватися режиму припинення вогню у зоні конфлікту на Донбасі й виконувати домовленості з відведення озброєнь під контролем Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Київ і Гельсінкі переконані, що Росія мусить негайно припинити підтримування незаконних збройних формувань і зобов’язана створити передумови для відновлення повного контролю українсько-російського кордону за сприяння ОБСЄ.

Петер Стенлунд також наголосив, що виборчий процес в окремих регіонах Донецької та Луганської областей має відбуватися за українським законодавством та загальновизнаними стандартами ОБСЄ. Глави зовнішньополітичних відомств висловили думку, що Росія зможе повернутися у міжнародне правове поле лише в разі скасування неправомірних рішень щодо анексії Криму, звільнення заручників та громадян України, яких незаконно утримують на території РФ, зокрема депутата Верховної Ради Надії Савченко. Крім цього, Держсекретар Фінляндії підтвердив готовність своєї країни надавати Києву дієву підтримку у впровадженні системних реформ, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

У Гельсінкі Павло Клімкін зустрівся й з українською громадою Фінляндії. Він подякував представникам діаспори за їхню активну громадянську позицію і волонтерську діяльність, зокрема за гуманітарну допомогу, яку місцева громада регулярно надсилає в Україну. З огляду на відкриту воєнну агресію РФ, нині надзвичайно важлива протидія інформаційному тиску російської пропаганди. Павло Клімкін переконаний, що українська громада може стати тим каналом, який об’єктивно інформуватиме іноземне суспільство про розвиток ситуації в Україні, а також популяризуватиме українську культуру й національні традиції за кордоном.

Оксана КРАМАРЧУК 
для «Урядового кур’єра»