У межах Всеукраїнської декади зайнятості для демобілізованих учасників АТО та осіб з інвалідністю у Херсонському міському центрі зайнятості відбувся ярмарок вакансій для звільнених у запас військових та осіб, призваних на військову службу під час мобілізації. На ярмарку роботодавці могли розповісти про вакантні посади, а шукачі роботи — дізнатися потрібну інформацію. На заході їм було запропоновано роботу в таких закладах, як Північна виправна колонія №90 управління Державної пенітенціарної служби України в Херсонській області, Херсонська виправна колонія (№61) УДПС України в Херсонській області та Херсонський слідчий ізолятор.

Представники роботодавців звернули увагу, що є посади з перспективою кар’єрного зростання для осіб як з освітою і досвідом роботи, так і для тих, у кого за плечима тільки школа та армія. Крім цього, охочі матимуть змогу здобути вищу освіту за напрямом роботи — заочно бюджетним коштом.

У Миколаєві теж відбулися зустріч роботодавців із демобілізованими бійцями та ярмарок вакансій. На сьогодні до Центру демобілізованих учасників АТО та центрів соцзахисту звернулося 1680 осіб, анкети яких передають до служби зайнятості та в інші служби. У 2015 році до центрів зайнятості Миколаївщини звернулося 738 демобілізованих, які брали участь в АТО. Усі безробітні цієї категорії отримали статус безробітного, їм призначено виплату допомоги у зв’язку з безробіттям, яка в середньому становить 2001 гривню на місяць. 94 особи було працевлаштовано, 113 — брали участь в оплачуваних громадських та тимчасових роботах, 47 людей пройшли профнавчання та підвищили кваліфікацію.

Після опанування основ підприємництва та участі у відповідних семінарах 27 осіб з числа демобілізованих військовослужбовців отримали одноразову допомогу та відкрили власні справи.

Про свій шлях від безробітного до успішного підприємця розповів учасник АТО Дмитро Дем’яненко: «У мене була ідея, я прийшов до центру зайнятості, й мені допомогли оформити документи, пройти спеціальне навчання і отримати одноразову матеріальну допомогу для старту. Не бійтеся, не лінуйтеся, сміливо реалізовуйте свої мрії та задуми».

Заступник голови Миколаївської ОДА Оксана Янішевська зазначила, що такі приклади важливі для військовослужбовців усієї області, й закликала розповідати побратимам про можливості, звертатися до центрів соціального захисту і служби зайнятості.