НЕГОДА. У місті Лауенбург в федеральній землі Шлезвіг-Гольшейн центральні райони уже знеструмили, а людей евакуювали. Такої повені на Ельбі там ще не бачили, передає ТСН.

Рівень води піднявся до 9 метрів 60 сантиметрів, це на 4 метри вище норми. Кризовий штаб у Лауенбурзі вбачає небезпеку руйнування будинків, бо течія дуже сильна і підмиває будівлі.

Військові та добровольці укріплюють береги мішками з піском, надісланими з Голландії, Данії та Бельгії – сама Німеччина власні запаси піску уже вичерпала.

На сході Німеччини зберігається складна ситуація у місті Віттенберге. Там маси води тиснуть на вже ослаблені дамби – є загроза їх руйнування.

У деяких регіонах, як наприклад в Нижній Саксонії, вода спадає, втім надзвичайно повільно. Зокрема, рівень води у тамтешньому місті Хітцакер за прогнозами сьогодні має сягати 8 метрів 15 сантиметрів, а в неділю, тобто аж через три дні, вода спаде всього на півметра.

Федеральний канцлер Ангела Меркель сьогодні знову хоче ознайомитися із ситуацією і відвідає кілька постраждалих міст.

У Берліні повінь називають катастрофою національного масштабу. Уряд планує надати фінансову допомогу постраждалим від паводку, адже більшість не мають страховок, які могли б покрити збитки.

В потенційно небезпечних місцях вартість страхових полісів дуже висока. За найскромнішими підрахунками, наслідки стихії долатимуть два роки, і витратять на це 10 мільярдів євро.