МОДА. Французька влада дозволила парижанкам носити брюки без спеціального дозволу префектури поліції, що було формально заборонено у французькій столиці в період Консульства більше 200 років тому, передає ТСН з посиланням наРИА Новости.

Як відзначає газета Parisien, жінки, які порушили заборону, неодноразово поставали перед судом, який вимагав від них змінити костюм на сукні. Навіть наприкінці ХІХ століття парижанкам доводилося звертатися за дозволом до префекта. Вдавалося отримати його тим, хто був змушений носити чоловічий одяг на роботі, або ж жінкам, які «через свою схожість із чоловіками, наприклад, бородаті жінки, привертали до себе увагу в громадських місцях».

У липні 2012 року сенатор Ален Упер зазначив, що указ префектури все ще діє, хоча на практиці його ніхто не застосовує. До того часу з'явилися лише два циркуляри, які дозволяють носити брюки велосипедисткам і наїздницям. Вважаючи закон таким, що «суперечить сучасності», сенатор попросив у нового відомства – міністерства у справах жінок – скасувати давно віджилу норму.

У минулий четвер в офіційному виданні Journal officiel з'явилася реакція відомства, в якій наголошується, що указ 200-річної давнини «несумісний з принципами рівності жінок і чоловіків, вписаними в конституцію і європейські зобов'язання Франції».

Зазначимо, заборона була введена префектом поліції Парижа у відповідь на вимоги й вимагали рівноправності французів. З листопада 1800 року кожна парижанка, яка побажала змінити сукню або спідницю на чоловічий одяг, повинна була запитувати дозвіл медичного фахівця префектури поліції.