ЖАЛОБА. У варшавському кафедральному соборі святого Івана Хрестителя завершується триденна траурна церемонія прощання з колишнім главою Римо-католицької церкви в Польщі кардиналом Юзефом Глемпом.

Участь у жалобному богослужінні беруть понад 80 кардиналів Римо-католицької церкви з РП і закордону, а також польські високопосадовці на чолі з президентом Броніславом Коморовським, передає УКРІНФОРМ.

«У складні часи комунізму він відважно і розумно ставав на бік народу, який прагнув до свободи і повної незалежності від тоталітарної системи», – наголосив під час траурного богослужіння краківський кардинал, колишній асистент Папи Римського Іоанна Павла II Станіслав Дзівіш.

Кардинал Глемп керував Римо-католицькою церквою в Польщі упродовж 23 років, у часи глибоких змін – від зародження профспілкового руху «Солідарність» у 1981 році і до вступу Польщі в ЄС у 2004 році.

Колишній Примас (найвищий релігійний ієрарх Римо-католицької церкви в певній країні) Польщі помер 23 січня 2013 року на 83-му році життя. Минулоріч Глемпу було проведено операцію з видалення злоякісної пухлини.

Згідно з останньою волею померлого його буде поховано у варшавському соборі святого Івана Хрестителя.