МАХІНАЦІЇ

Через порушення законів при проведенні тендерів ледве  не постраждали діти

Численні порушення вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» конкурсними комісіями закладів освіти були встановлені перевірками, проведеними прокуратурою Миколаївської області.

Начальник відділу прокуратури Миколаївської області Наталія Порошина розповідає: «До участі в проведенні торгів допускалися учасники, які не надавали повного пакета документів. Обов’язкову інформацію оприлюднювали з порушенням установленого строку, оцінку пропозицій конкурсних торгів здійснювали без даних учасника про досвід виконання певних послуг тощо».

Також зафіксовані непоодинокі факти неналежної оцінки цінових пропозицій учасників торгів, унаслідок чого договори на постачання продуктів харчування до навчальних закладів укладали за завищеними цінами. Зокрема такий факт встановлено щодо договорів, що були укладені керівництвом управління освіти Первомайської міської ради. Також під час прокурорської перевірки встановлено, що якість більшості продуктів харчування не відповідає  стандартам і могла негативно вплинути на здоров’я дітей.

У прокуратурі повідомили, що начальник управління освіти Первомайської міської ради підписав 22 договори на постачання продуктів харчування з переможцями торгів — товариством з обмеженою відповідальністю та фізичною особою-підприємцем на загальну суму понад вісім мільйонів гривень. При цьому ціни на продукти харчування значно перевищували їх вартість у роздрібній мережі, що призвело до втрат бюджетних коштів на суму приблизно 68 тисяч гривень. До того ж переможцями торгів упродовж січня–лютого цього року до закладів освіти Первомайська поставлено овочі, не придатні для вживання.

За цими фактами Первомайським міжрайонним прокурором розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, що кваліфікується як службова недбалість.