ВТРАТА. У Швеції на 98-му році життя померла принцеса Ліліан, чий роман зі своїм чоловіком, принцом Бертилем, став однією з найвідоміших шведських історій кохання, передає Бі-бі-сі.

Ліліан, яка народилася в Уельсі, зустріла принца Бертиля під час Другої світової війни.

Однак їхні стосунки наштовхнулися на перешкоди, оскільки принцові належало зійти на трон, а Ліліан була нешляхетного походження. Вони змогли одружитися лише в 1976 році.

У 2010 році стало відомо, що вона страждає від хвороби Альцгеймера.

Принцеса Ліліан (Ліліан Дейвіс) народилася у Свонсі у 1915 році, а коли їй виповнилося 16 років, переїхала до Лондона, щоб працювати моделлю. На той момент, коли вона зустрілася з принцом Бертилем у Лондоні в 1943 році, Ліліан Дейвіс була заміжня за актором Айвеном Крейґом.

Шведські газети називали їхнє кохання історією Попелюшки, втіленою в реальність. Через два роки вона розлучилася з британським чоловіком.

Однак батько принца Бертиля, Король Густав VI Адольф, відмовився благословляти шлюб пари.

Старший брат принца загинув у авіакатастрофі в 1947 році, а інший його брат також одружився з жінкою з простого роду, відмовившись від права на трон. Бертиль був наступним претендентом на трон, аж доки не підріс його племінник Карл Густав, який і став 1973 році королем.

Король побоювався, що якщо принц Бертиль одружиться з простолюдинкою, існування монаршої династії опиниться під загрозою.

Парі знадобилося понад 30 років, щоб зрештою одружитися. Вони взяли шлюб, коли їм обом було за 60.

У Швеції подружжя було дуже популярним.

Принц Бертиль помер в 1997 році. Після того Ліліан у своїх спогадах розповіла про труднощі їхнього спільного життя.

У них не було дітей, що доволі засмучувало покійного чоловіка принцеси Ліліан.

Прем'єр-міністр Швеції Фредрік Райнфельт заявив, що «з життя пішла любима і високошанована член королівської родини».