ТУРБОТА. Хоч на Сумщині літній відпочинок школярів уже стартував, досі до його графіка обласна і районна влада продовжують вносити приємні корективи. Так, донедавна планували оздоровити не менше 71 тисячі дітей віком від 7 до 17 років, або на 14 тисяч більше, ніж торік, однак нещодавно в ході засідання колегії Сумської облдержадміністрації прозвучала інша, значно вища, цифра. Загалом всіма видами відпочинку охоплять не менше 70–72% учнів, а не 65, як планували раніше.

Як повідомив голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь, для цього регіон має всі можливості й умови. Важливо, щоб кожен посадовець, причетний до літнього відпочинку дітей, попрацював з максимальною віддачею. А щодо коштів, то з усіх джерел їх буде надано майже на 10 мільйонів гривень більше, ніж торік. До роботи активно долучився Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який цього літа спрямує майже 8 мільйонів гривень. Часткове відшкодування вартості однієї путівки в заклади оздоровлення і відпочинку області становитиме 882 гривні. Ще 4 мільйони передбачено для придбання путівок за повну вартість для оздоровлення юних жителів області на Південному узбережжі Чорного моря.

Загалом же влітку дітей приймуть 728 закладів, зокрема 23 позаміських і майже 700 пришкільних та профільних таборів, таборів праці і відпочинку, санаторій, наметові містечка тощо. Більшість вчасно отримала відповідні дозволи на відкриття, окремі ж, де сезон стартує трохи пізніше, завершують оформлення документів.

Традиційно головну увагу приділено якісному харчуванню й безпечному і змістовному відпочинку. Оскільки нинішній 2013-й Президент України проголосив Роком дитячої творчості, то передбачена відповідна культурнодозвіллєва програма. Заплановано заходи, спрямовані на виховання у дітей почуття національної свідомості й гордості за свою країну, відродження традицій, обрядів і звичаїв, навчання основ народної творчості й ремесел, популяризацію європейських цінностей.