«Запобігти завжди легше ніж ліквідовувати! Тому вся комунальна техніка повинна працювати як тільки почнуться опади. А техніка Державної служби з надзвичайних ситуацій має передислокуватися у найбільш небезпечні регіони, як минулої зими ми передислокували  техніку на гірські перевали. Це було дуже ефективно. Прогнози Гідрометцентру усі служби мають отримувати оперативно. У разі погіршення погодних умов кожен керівник повинен через засоби масової інформації інформувати населення щодо ситуації. Люди мають отримувати оперативну інформацію», – сказав Віце-прем'єр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  Олександр Вілкул.

Він також зазначив, що дії комунальних та автодорожніх служб, рятувальників, ДАІ та інших, в тому числі волонтерів координують штаби на чолі з керівниками відповідних районів, міст та областей. Результати роботи – персональна відповідальність керівників регіонів. «Державна комісія з надзвичайних ситуацій надаватиме необхідну допомогу», – сказав Віце-прем'єр.

Як доповів Олександру Вілкулу перший заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Данилюк, для оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації у зимовий період сформовано Міжвідомче угрупування сил у складі 40 тис 600 чоловік та підготовлено понад 11,5 тис одиниць спец техніки.

«Цього року вперше за завданням Уряду заздалегідь складена база і укладені договори з підприємствами по залученню техніки на випадок надзвичайної ситуації у зимовий період.  Завдяки цьому у випадку складних погодних умов буде додатково залучено 4,5 тисячі одиниць техніки. Місцеві органи влади мають наперед відпрацювати з цими підприємства алгоритм роботи під час можливих надзвичайних ситуацій», – сказав Олександр Вілкул.

Як доповів Віце-прем'єру перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук для роботи взимку підготовлено 6,5 тис одиниць снігоприбиральної техніки. Це складає 100% від запланованого. Наразі завершується процес придбання посипкового матеріалу (96%). До кінця жовтня ця робота має бути завершена.

«Місцева влада має врахувати досвід минулої зими, оперативно реагувати на погіршення погодних умов та працювати на випередження. А у разі виникнення надзвичайних ситуацій у комунальному секторі – діяти скоординовано та ефективно. Це персональна відповідальність керівників регіонів», – сказав Віце-прем'єр.

За завданням Олександра Вілкула в Києві та усіх регіонах в жотвні будуть проведені спільні навчання Державної служби із надзвичайних ситуацій (ДСНС), Міноборони, МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури та комунальних служб. Під час тренувань буде відпрацьовано механізм взаємодії відповідних служб. «Також повинні бути відпрацьовані алгоритми взаємодії з ДАІ, автодорожніми службами та волонтерами», – сказав Олександр Вілкул.

Він поставив завдання у кожному регіоні створити плани реагування у разі виникнення в осінньо-зимовий період надзвичайних ситуацій на об’єктах життєзабезпечення; аварій у системах електро, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення; порушення автомобільного руху на дорогах державного та обласного значення, транспортного сполучення з населеними пунктами та роботи в них комунального транспорту.

ДОВІДКА. До Міжвідомчого угрупування сил входять працівники Державної служби з Надзвичайних ситуацій, Збройних Сил України, внутрішніх військ МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінрегіону.