НОВИЙ ПРЕМ'ЄР. Президент Чеської Республіки Мілош Земан призначив головою уряду Їржи Руснока — економіста, колишнього міністра фінансів. Він прийшов на зміну Петрові Нечасу, який пішов у відставку внаслідок корупційного скандалу. 

«Уряду технократів» Їржи Руснока ще потрібно отримати вотум довіри у парламенті. Досягти цього буде нелегко, оскільки коаліція виступала проти формування «неполітичного кабінету міністрів».

Їржи Руснок, новопризначений прем’єр-міністр Чехії: «Наша головна мета — ухвалити бюджет на наступний рік. Депутати повинні усвідомити, що вони у парламенті не для того, щоб точити ляси, а для того, щоб працювати».

Такими словами Їржи Руснок хоче схилити депутатів до підтримки свого уряду. Адже парламентська коаліція підтримувала іншого кандидата на посаду прем’єра — Мирославу Нємцову, гарантуючи їй підтримку більшості.

Пані Нємцова представляє Громадянську демократичну партію, яку очолює уже колишній прем’єр Петр Нечас. Роботу його уряду затьмарили не лише арешти восьми посадовців та політиків за підозрою у корупції та зловживанні владою.

Адже серед затриманих — очільниця канцелярії прем’єр-міністра Яна Надьова, яка, за даними чеських ЗМІ, була одночасно і його коханкою.

У підсумку Петр Нечас втратив не лише посаду прем’єра, а й шлюб, розлучившись з дружиною Радкою.

 Copyright © 2013 euronews