Ситуація на Донбасі погіршилася з початку листопада, обидві сторони конфлікту заявляють про порушення перемир'я попри відведення важкого озброєння. Прес-центр АТО щодня повідомляє про обстріли позицій української армії збоку незаконних збройних формувань «ДНР/ЛНР».

Так лише протягом вечора, середи, за даними штабу, бойовики 12 разів порушили режим тиші. Обстріли велися з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Наразі одними з найгарячіших точок є Піски та Авдіївка поблизу Донецького аеропорту. Обстріли фіксуються і на Луганщині, зокрема у Щасті та Трьохізбенці, де внаслідок гранатометного обстрілу були поранені троє бійців.

Серйозну небезпеку становлять і міни та розтяжки. 31 жовтня у лісі, що розташований між Авдіївкою та Донецькою об'їзною дорогою, на вибуховому пристрої підірвалися та загинули двоє офіцерів ЗСУ. А 2 листопада у полі біля траси Донецьк — Маріуполь внаслідок вибуху міни загинула жінка.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов заявив про те, що останнім часом незаконні збройні формування цілеспрямовано зривають мінські угоди.

4 листопада він наголосив: «На відміну від попередніх провокацій, вогонь був прицільним та високої інтенсивності, внаслідок чого п'ятеро військовослужбовців отримали поранення».

«У разі подальших провокативних дій з боку російських окупантів, що загрожують життю та безпеці українських військових та мирних громадян, озброєння та військова техніка негайно будуть повернені на місця попереднього розташування, а українські військові діятимуть відповідно до наявних викликів з боку російських окупантів», — додав Олександр Турчинов.

Росія офіційно заперечує присутність своїх військовослужбовців на Донбасі, однак визнає участь у конфлікті російських «добровольців».

Донецький аеропортImage copyrightGetty

У невизнаній «ДНР» у відповідь звинувачують українську армію у намаганнях зірвати перемир'я. Зокрема там говорять про регулярні обстріли околиць Донецька поблизу Донецького аеропорту.

Представники самопроголошеної республіки стверджують, що сили АТО ведуть вогонь з 82-мм і 120-мм мінометів, автоматичних гранатометів та стрілецької зброї.

«Міністр оборони ДНР» Едуард Басурін 4 листопада заявив, що кількість обстрілів з боку української армії зросла вдвічі. А 2 листопада, за його словами, сили АТО нібито застосовували систему «Град».

Значне збільшення кількості звуків вибухів відзначають і спостерігачі ОБСЄ, які перебувають у Донецьку. Вибухи лунають на північних околицях міста. Щоправда, хто саме веде вогонь, вони не уточнюють. У Луганську, за їхніми свідченням, ситуація спокійніша.

Водночас сторони відзначають, що продовжують відводити озброєння, зокрема виконують останній пункт домовленостей щодо відведення мінометів.

ВВС-Україна