ПАМ’ЯТЬ

Президент Віктор Янукович взяв участь у заходах,  присвячених 72-м роковинам початку Великої Вітчизняної війни

Глава держави вшанував пам’ять полеглих у війні та поклав квіти до військового меморіалу в Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році». Після цього відбувся мітинг-реквієм та перепоховання останків 26 червоноармійців, полеглих під час боїв на Київщині.

Перепоховання здійснено за православними традиціями. Воїни Почесної варти віддали загиблим військові почесті. Присутні вшанували пам’ять воїнів хвилиною мовчання.

Під час виступу Віктор Янукович заявив, що пошуковий рух щодо встановлення імен загиблих у боях за Україну отримав підтримку на державному рівні й міжнародне визнання. «Відповідні доручення вже надано центральним і місцевим органам виконавчої влади — і щодо належної державної підтримки пошукової діяльності, і стосовно вдосконалення її нормативно-правової бази, затвердження відповідних регіональних програм. А також щодо широкого залучення до цієї благородної справи учнівської та студентської молоді. Сувора правда про Велику Вітчизняну війну залишається з нами. У 28 тисячах братських могил поховано рятівників України. Імена багатьох з них загубилися у страшному вирі відступів та оточень, проривів і смертельних атак. Тому справою честі є встановлення імен усіх полеглих у боях за нашу землю», — наголосив Президент.

За його словами, слід зробити все належне, щоб гідно увічнити жертовність загиблих 70 років тому в боротьбі за свободу. «Це наш святий обов’язок, це потрібно нам і нашим нащадкам, це слугуватиме нашому самопізнанню, подальшому розвитку взаєморозуміння, толерантності і консолідації суспільства», — підкреслив Віктор Янукович.

Він зауважив, що пам’ять про героїв, які віддали життя за визволення України від нацистських загарбників, завжди буде моральною підтримкою на шляху утвердження сильної держави. повідомляє  прес-служба глави держави .

При цьому Президент нагадав, що восени 1943 року саме на Лютізькому плацдармі воїни-визволителі штурмували ворожі укріплення та, визволивши Київ, пішли у безсмертя. «Перемогу здобули велич духу, згуртованість і єднання людей незалежно від їхньої національної приналежності», — підкреслив Віктор Янукович.

За словами глави держави, подвиг простого солдата став головною передумовою для розгрому ворога: «Ціною власного життя вони звершили велику справу, з честю виконали свою історичну місію».

* * *

З нагоди Дня Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні Прем’єр-міністр Микола Азаров поклав квіти до могили Невідомого солдата і пам’ятників Героям на площі Слави у Києві. Участь у церемонії також взяли Голова Верховної Ради Володимир Рибак, ветерани, урядовці, народні депутати та представники київської влади.  

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»