ПОСТАТІ. Не заростає народна стежина до школи Олександра Захаренка
 

Конференція «Досвід народного вчителя Олександра Захаренка — золота скарбниця педагогіки» зібрала в Черкасах напередодні 75-ї річниці від дня народження вчителя-новатора представників науково-педагогічної громадськості. Вони всебічно обговорили здобутки великого земляка в педагогіці, навчанні й вихованні молодого покоління громадян країни, закликали освітян області  запроваджувати його надбання в навчальних закладах.

Загалом нинішнього року намічено багато заходів для вшанування пам’яті  Олександра Захаренка: в навчальних закладах відбудуться науково-практичні конференції, уроки пам’яті, «круглі столи», зустрічі з його учнями і колегами тощо.

Понад сорок років свого життя Олександр Антонович присвятив вихованню юного покоління, працюючи вчителем, а згодом — директором Сахнівської школи Корсунь-Шевченківського району. Він перетворив її на центр освіти, культури, духовного життя сільських дітей і їхніх батьків. Школа стала унікальним навчальним закладом, установою високої моралі та  творчості вчителів і учнів.

— Сутністю педагогіки Захаренка, — сказала на конференції ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Наталія Побірченко, — була педагогіка конкретної мети. А мета в розумінні Олександра Антоновича — синонім слова «мрія». А мрія має бути крилатою! Пояснюючи це, учитель говорив, що у вихованні дітей потрібні «політ фантазії, творчість, розумний ризик».

Багаторічне знайомство та співпраця на педагогічній ниві дали підстави доктору педагогічних наук говорити про впровадження ідей новатора педагогіки,  оцінювати його внесок у педагогічну практику з точки зору результатів. А вони вражають. Це доводять і сьогоднішні успіхи Сахнівської школи у вихованні й навчанні дітей, і багатьох інших закладів, які взяли на озброєння методи народного вчителя. 

Проте, як зауважив ректор Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького Анатолій Кузьмінський, належне відкриття і творче впровадження неоціненної педагогічної спадщини Олександра Захаренка ще попереду. Його унікальні форми, методи, засоби й прийоми роботи ще чекають своїх дослідників. Однак і нині, на думку багатьох освітян, народний учитель заслуговує гідного вшанування на рівні держави. Пропозицію щодо клопотання про присвоєння йому посмертно звання Героя України незабаром розгляне сесія облради. А поки що облрада та облдержадміністрація  запровадили обласну премію імені О. А. Захаренка, якої  удостоєно 50 найкращих працівників освітянської галузі Черкащини.