ГРОШІ

На Рівненщині розв’язали проблему щомісячних компенсацій на харчування дітей з чорнобильським статусом

Понад дві тисячі дошкільнят Рівненщини протягом навчального року відвідували 100 груп з короткотерміновим перебуванням у дитсадках. У такий спосіб батьки готували дітей до школи і разом з місцевою владою дотримувалися норм Закону «Про дошкільну освіту», якими передбачено обов’язкове перебування дітей у дошкільному навчальному закладі вже від 5 років. Це, до речі, європейська практика: принаймні в сусідній Польщі в кожному селі дитсадків теж немає, тому й там кількагодинне перебування дітей у садку — абсолютна норма.

Та виникла інша, тут уже суто українська проблема: батькам припинили виплату щомісячних коштів на харчування тих дітей, які мають чорнобильський статус. А це 250 гривень за місяць на дитину до трьох років та 271 — від 3 до 7 років. Тут автоматично спрацювали норми іншого Закону — «Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС». Отож, внаслідок незбалансованості законодавства ситуація мала такий вигляд: у цих групах дітей не харчували (це теж не передбачено законодавством), водночас батьки пільгові гроші втратили.

— Звісно, багатодітні поліські сім’ї неодноразово порушували ці питання на моєму особистому прийомі громадян, зверталися до Президента в ході «Діалогу з країною», — коментує голова обласної держадміністрації Василь Берташ. — Днями під час особистої зустрічі з Віктором Януковичем я деталізував ситуацію з акцентом на те, що половина території Рівненщини, якраз та, де найвища народжуваність у державі, має статус чорнобильської території, відтак ця проблема для людей вкрай актуальна. Бо якщо в родині 4–6 дошкільнят, то сума, погодьтеся, виходить значна. Президент одразу ж доручив уряду знайти механізм повернення батькам коштів на харчування дітей, а для нашої області це понад 5 мільйонів гривень. Наскільки мені відомо, в 2013-му цього досягнуть шляхом перегляду бюджету, а вже при формуванні Держбюджету-2014 кошти будуть там закладені.

Ось так, спільними зусиллями влади та громади, вдалося розв’язати комплексну наболілу проблему. І не одну. Саме за ініціативою Рівненщини матері-героїні держави (а в цьому регіоні їх теж найбільше) ось уже два роки отримують державну допомогу при присвоєнні цього почесного звання на підставі Указу Президента, не чекаючи відповідних посвідчень. Розмір допомоги обраховується 10 прожитковими мінімумами — це теж неабияка підтримка для багатодітних родин.