БУДІВНИЦТВО. На Харківщині спостерігається бум приватного житлового будівництва. Як поінформував начальник державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБК) у Харківській області Олександр Мальцев, торік в області ввели в експлуатацію понад 1000 приватних будинків  загальною площею індивідуального житла 245 тисяч квадратних метрів. Водночас у 2011 році було споруджено всього 26 багатоповерхівок, загальна площа яких складала 127 тисяч квадратних метрів.

— Це вперше, починаючи з 2009 року, в області немає жодного району, в якому б не вводили в експлуатацію нове житло, — зазначив начальник ДАБК. — Іншими словами, в усіх районах спостерігають зростання приватного житлового будівництва. Навіть у таких районах, як, наприклад, у Коломацькому, де вже давно ніхто нічого не будував, торік ввели в експлуатацію один житловий будинок.

Це стало можливим, за словами Олександра Мальцева, завдяки тому, що останніми роками в області було видано багато державних актів на землю. Бо раніше, як відомо, з оформленням землі були проблеми. Але, починаючи з 2012 року, ситуація значно поліпшилася, і люди розпочали будувати приватні будинки на власній землі. Метражний діапазон їх доволі широкий: є будинки площею 27 квадратних метрів, а є і 400 квадратних метрів. Середня ж площа приватних новобудов харків’ян становить 190 квадратних метрів.