РЕЗОНАНС

Учасники маршу протесту закликають громадян передавати через них скарги на дії правоохоронців

Учасники маршу після короткого мітингу біля районного відділення міліції у Врадіївці  вручили його керівникові лист-вимогу про переатестацію усіх співробітників, і потім колона вирушила у напрямку до міста Первомайськ. Про це повідомила прес-служба Головного управління МВС у Миколаївській області.

Під час проведення акції біля стін райвідділу правопорушень міліція не зафіксувала. Всього охорону порядку на акції забезпечували два працівники міліції.

Згідно з повідомленням, 18 липня учасники акції мають намір дійти до Києва, де на головній площі — Майдані Незалежності — почати безстрокову акцію протесту, поки їх вимоги не будуть виконані.

Кореспонденту «УК» вдалося додзвонитися до одного з учасників маршу протесту — Сергія, який розповів, що вони планують проводити мітинги у всіх містах та районних центрах, через які пройдуть. І закликають місцевих жителів долучатися до таких мирних зібрань та приносити із собою скарги на дії правоохоронців, якщо є факти, коли останні порушують закон. Вони вимагають, щоб у всіх райвідділах міліції була проведена переатестація працівників міліції за участю представників громадськості.

«На ніч ми зупиняємося у місцевих жителів, — каже Сергій. — Люди нас охоче приймають у себе в домівках, підтримують, розповідають про свої проблеми, яких, на жаль, немало».

Як повідомляв «УК», у Врадіївці 26 червня троє чоловіків затягнули в автомобіль 29-річну жінку, вивезли її в лісосмугу біля села Сирове, побили і з∂валтували. У постраждалої — відкриті переломи черепа, різані рани на голові, обличчі, множинні удари і гематоми. Жінці вже зроблено дві хірургічні операції, стан її розцінюється як важкий. Всі троє підозрюваних у згвалтуванні були заарештовані. Двоє з них виявилися співробітниками місцевого райвідділу міліції.

За словами Сергія, жителі Врадіївки вирішили йти маршем на Київ з декількох причин. По-перше, вони бояться, що після того, як галас навколо справи вщухне, міліціонери помстяться їм за бунт. Тим паче, що за фактом нападу на райвідділ вже відкрито кримінальне провадження.

По-друге, вони хочуть, щоб реакцією на те, що відбулося, стала справді ефективна реформа органів внутрішніх справ, яка полягатиме в посиленні професійного та громадського нагляду за діяльністю всієї правоохоронної системи.