ОБЛІК. З 1 липня в Україні відбудеться організаційна зміна в системі реєстрації бізнесу. Функції реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців перейдуть від місцевої влади до Укрдержреєстру. Таким чином буде усунено подвійне підпорядкування державних реєстраторів, і реєстрація здійснюватиметься за єдиними стандартами на всій території країни. 

Поки що ж існує дворівнева система, в якій присутні суб’єкти, котрі здійснюють цю діяльність, і ті, що методично визначають, якою саме вона має бути. Про це розповів міністр юстиції Олександр Лавринович на брифінгу в ході засідання Кабінету Міністрів.

«У зв’язку з цим ще минулого року ухвалено відповідні закони, і з першого липня це буде єдина система, така сама, як і в усіх європейських країнах. Перехід буде максимально зручним та комфортним для бізнесу. Більшість приміщень і надалі використовуватиме реєстраційна служба. Після усунення подвійного підпорядкування ми матимемо змогу відповідальніше ставитися до єдиного загального державного реєстру всіх суб’єктів підприємницької діяльності, які на сьогодні теж працюють у системі подвійного підпорядкування», — зазначив Олександр Лавринович.

Цікаву статистику було наведено щодо кількості зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності. З початку цього року зареєстровано 102 610 суб’єктів підприємницької діяльності, зокрема 22 060 юридичних осіб, решта — фізичні особи-підприємці. Найбільшу кількість зареєстровано в Києві, а фізичних осіб-підприємців — у Донецькій області: 6953, тоді як у Києві — 6628.

З 581 підрозділу реєстраційної служби, які працюватимуть в Україні, 433 розміщуватимуться в приміщеннях міськвиконкомів і райдержадміністрацій. Важливим є й запровадження електронної реєстрації юридичних і фізичних осіб-підприємців, яким за дуже простою технологією через використання порталу реєстраційної служби в Інтернеті дозволять реєструвати свій бізнес, для чого достатньо мати електронно-цифровий підпис.