Нещодавно мої друзі, які довго вагалися: купувати житло в новобудові чи на вторинному ринку, врешті визначилися. Придбали квартиру в панельному домі радянської доби. Мовляв, будинок обжитий і не надто старий, а головне – поруч метро. Для Києва, який періодично паралізують транспортні затори, це неабияка вигода. До того ж квартира з ремонтом, а це означає, що не доведеться витрачати ні гроші, ні нерви.

Однак не так сталося, як гадалося. Вже за перші два місяці ремонтники тричі латали розірвані труби, перекриваючи то гарячу, то холодну воду, а то обидві одразу. Сам будинок спекотного літа розжарювався, як пічка, а взимку, попри герметичні пластикові вікна, не спроможний тримати тепло. Та й квартира після вивезення меблів старими господарями виявилася в такому стані, що довелося робити ремонт: зривати, відклеювати, замінювати…

Відтепер мої друзі всім радять купувати житло тільки на первинному ринку. Трохи дорожче, якщо на завершальному етапі будівництва чи в готовому домі, однак без вище перелічених «підводних каменів». І до того ж із неспростовними перевагами: утеплені стіни, індивідуальне опалення, розумне функціональне планування квартир, високі стелі, відсутність посередника, розрахунок у гривнях.

Від забудовника дешеве житло у Києві можна придбати навіть у розстрочку. Такі вигідні пропозиції зокрема надає ДК «Девелопмент», яка нещодавно виконала своє зобов’язання перед 224 сім’ями. Напередодні Нового року вони отримали ключі від нових квартир у другій секції житлового комплексу «Панорамне містечко». Сучасний функціональний житловий об’єкт з панорамним видом на Дніпро у тихому куточку столиці привертає увагу потенційних покупців. Чимало з них підписують договори і обирають квартири у третій секції, яку забудовник планує ввести в експлуатацію через рік. Наразі ж пропонує вигідні умови придбання квартир у розстрочку за схемою: 50% вартості – перший внесок, решту – в розстрочку на шість місяців з фіксацією ціни в гривнях на цей період.

Нині купити в Києві житло в розстрочку, з різними акційними знижками не проблема. Сайтів з пропозиціями від забудовників так багато, що можна розгубитися. Найголовніше при виборі не втрапити в халепу, уклавши договір з банкрутами чи відвертими шахраями. У столиці нараховується до 130 об’єктів, до яких у міської влади є питання щодо законності здійснення робіт. Майже з півсотнею випадків самовільного будівництва розбираються правоохоронців.

Тож, аби не стати жертвою афери на ринку нерухомості, фахівці вивідати все про забудовника, який пропонує вам житло: поцікавитися, як довго він на ринку, які об’єкти вже звів і чи не було з ними проблем. Самому побувати на будмайданчику, поговорити з робітниками, при можливості – з іншими інвесторами. Порівняти вартість квадратних метрів на аналогічних спорудах і не вестися на занадто низькі ціни.

Далі варто перевірити наявність необхідної дозвільної документації (дозвіл на виконання будівельних робіт, декларація про початок будівельних робіт, документи, що засвідчують права на землю і т.д.). Перед підписанням договору слід отримати витяг з державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, аби переконатися, що підприємство не перебуває у процедурі банкрутства чи ліквідації.

Треба також упевнитися, що у забудовника немає великої кредиторської заборгованості перед партнерами. Ознайомившись з єдиним державним реєстром судових справ, можна знайти інформацію про наявність боргів перед третіми особами. Словом, договір має бути таким, що виключає можливість втрат з боку інвестора. Якщо до його укладання залучити компетентного юриста, то забудовник, який хоче провернути аферу, сам відмовиться підписувати такий договір. 

Лариса МІСЬКО
для «Урядового кур’єра»