ШТУЧНІ ОРГАНИ. Японські вчені з університету міста Йокогама нещодавно заявили, що вони здатні виростити людську печінку зі стовбурових клітин. Цей науковий прорив може допомогти заповнити брак донорських органів. Стовбурові клітини – це первинні клітини, що зустрічаються в усіх багатоклітинних організмах. Ці клітини можуть самовідновлюватися шляхом поділу клітини, а також – дифференціюватися в досить велику кількість спеціалізованих типів клітин.

Ще кілька років тому отримати стовбурові клітини можна було тільки з людських ембріонів, що викликало чимало контроверсій, зокрема – категоричні протести з боку церкви, адже йшлося про руйнування ембріона. Сьогодні ці клітини можна здобути зі зрілих клітин дорослого організму та «перепрограмувати» їх в універсальний первісний стан.

«В цілому світі відчувається брак людських органів. Якби ми були здатні виробляти їх, то змогли б врятувати чимало пацієнтів, які померли через те, що не отримали вчасно потрібний орган. Гадаю, десь так за 10 років ми будемо спроможні створювати органи зі стовбурових клітин. Навіть зараз, коли ми ще – на першому етапі досліджень, ми вже фактично можемо робити це. Тож сподіваюсь, за 10 років ми зможемо виробляти людські органи, придатні для використання», – розповідає професор Хідекі Таніґуші.

Шматочки тканини, кожна забільшки з 5 міліметрів, пересаджують у мозок миші, де вони трансформуються у «функціональну людську печінку» в комплекті з кровоносними судинами приблизно за два дні після імплантації.

В якості останнього тесту вчені хімічним шляхом викликали «людську печінкову недостатність» у 12 мишей. Результат: імплантована штучна печінка допомогла їм вижити.

 Copyright © 2013 euronews