ВИБОРИ-2012. Що ближче до офіційної дати оголошення початку цьогорічних парламентських перегонів (а вона, нагадаємо,  визначена законодавчо:  не пізніш як за 91 день до дня голосування), то напруженішим стає ритм роботи головного виборного штабу країни.

 Йдеться про такі відповідальні справи як утворення одномандатних округів на постійній основі, їхнє оприлюднення в ЗМІ, розробка і затвердження форми виборчого списку кандидатів у нардепи, методики загального інформаційного забезпечення виборів тощо.

19 липня на черговому засіданні, що пройшло під головуванням очільника Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала,  його учасники внесли окремі зміни до складу територіальних виборчих комісій, зокрема призначили нових керівників тервиборчкомів замість звільнених. Відповідними постановами запроваджено Порядки проведення жеребкування щодо черговості надання політичним партіям та кандидатам у народні депутати ефірного часу та друкованих площ коштом держбюджету. Тобто саме жереб визначить, хто за ким агітуватиме народ у ЗМІ.

Зрозумілішою стала ситуація  із закордонними виборчими дільницями: загалом їх буде тепер 117, дві ліквідовано,  утворено чотири нових, ще  чотири зазнали зміни меж, а одна навіть поміняла адресу приміщення голосування. Тож сподіватимемося, що ті з наших співвітчизників,  хто тимчасово «не вдома», все-таки отримають можливість висловити своє волевиявлення в день виборів 28 жовтня.

Водночас ЦВК  зробила свій внесок у справу  покращення зайнятості вітчизняного електорату, дозволивши залучати до роботи на виборах технічних працівників. Порядок такого залучення чітко визначається  постановою, відповідно до якої виборчі комісії зможуть офіційно скористатися послугами технічних фахівців, експертів, юристів, водіїв тощо. Щоправда, кількість їх не безмежна: загалом по країні  не більш як 150 чоловік (по дві особи для великої комісії та по одній — для малої).  Причім підставою для зарахування на роботу  слугуватимуть цивільно-правові угоди.