На відміну від звіринців минулого, де тварин утримували в тісних клітках або невеликих вольєрах, сучасна тенденція експонування представників тваринного світу передбачає, що в можливостях пересування обмежуються не брати наші менші, а люди, які приходять на них подивитися.

Тому найперше мають бути створені великі і близькі до природних умов вольєри. Фактично це штучне наближення живої природи до міста, в урбанізоване, забруднене автомобільними та промисловими викидами, побутовим сміттям середовище, в якому комфортно почуваються лише щурі, миші, граки, галки, горобці та з десяток видів дрібних птахів.

Принцип «максимум зручностей для тварин» закладений і в основу реконструкції лев’ячого та ведмежого містечок у Луцькому зоопарку.

Провести її стало можливим завдяки організаційній роботі Луцької міської ради на чолі з Миколою Романюком. Орган виконавчої влади древнього Лучеська добився фінансування робіт у рамках проекту «Модернізація зоопарків у Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони в Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму». Добився — бо плани зробити це виношувалися вже з десяток літ, але так і залишалися планами.

— Головним партнером лучан стало польське місто Замость в особі заступника мера міста Магдалени Долган; партнером № 1 —  виконавчий комітет Луцької міської ради в особі Луцького міського голови Миколи Романюка, а партнером номер 2 — місто Жешув в особі заступника мера Марка Устробінського, — розповів координатор проекту Олександр Ковальський. —  А основною метою визначено збільшення значущості туризму як чинника, який стимулюватиме соціально-економічний розвиток Замостя, Жешува та Луцька. Це призведе до створення нових робочих місць, тим самим збільшить доходи від туризму та непрямих туристичних послуг.

На кошти, надані Європейським Союзом у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща — Білорусь — Україна» на 2007—2013 роки та виконавчим  комітетом  Луцької міської ради  збудовано містечко  для ведмедів площею 1736 метрів квадратних, що включає в себе чотири вольєри та два басейни, а також містечко для левів площею 1250 метрів квадратних, яке включає вольєр для лева і левиці, оглядовий майданчик. Приміром бурі ведмеді, які раніше тіснилися у невеликих вольєрах, тепер мають у своєму розпорядженні величезний двір. Правда, цього вони не оцінили, бо… вже готуються до тривалого зимового сну.

А лучани тепер беруть  курс на членство у Міжнародній асоціації зоопарків.  А також  планують створити  навчальний клас просто неба з вивчення школярами та студентами біології в цілому і зоології зокрема…