ТАБУ НЕЧИСТИМ НА РУКУ. Маєтки за кордоном, сільськогосподарські угіддя, твори мистецтва – ось неповний перелік активів, куди вкладає гроші кримінальний світ. Єврокомісія запропонувала нові правила, як краще конфісковувати майно, зароблене кримінальним шляхом. Пропонується дозволяти конфіскацію активів, коли неможливо висунути кримінальне звинувачення, оскільки підозрюваний помер, хронічно хворий чи втік. Прокурорам може бути дозволено тимчасово заморожувати активи, якщо існує ризик, що в іншому разі вони зникнуть. Комісар ЄС з внутрішніх справ Сесілія Мальмстром каже, що конфісковані активи слід повертати до легальної економіки, особливо під час кризи:

«Я вказую на італійську мафію, яка раніше інвестувала досить багато у будинки на французькій Рив’єрі і в Іспанії. Організовані банди мотоциклистів промишляють більше в Північній Європі, і вони достатньо вільно пересуваються через кордони Швеції, Данії, Нідерландів, Німеччини. З більш схожими системами поліції легше відстежувати гроші, які кримінал вкладає в різні об'єкти, будинки або ресторани».

Для боротьби з організованою злочинністю у більшості країн ЄС діють так звані «Офіси з відновлення активів». Там виявляють незаконно придбані активи у себе в країні і діляться інформацією на європейському рівні. Таким чином полегшується співпраця між країнами Євросоюзу з відстеження злочинців і їхнього майна на території ЄС. 

Copyright © 2012 euronews