БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР. Cтворення європейського Банківського союзу наблизилося на крок з оприлюдненням нових планів Єврокомісії. Загальний нагляд за фінустановами єврозони вестиметься з Фракфурта, де завершується будівництво нової штаб-квартири Європейського центробанку. Також Брюссель пропонує створити аґенцію, уповноважену рятувати чи закривати проблемні банки.

«Якщо банку загрожує криза – а це цілком можливо, – ми зможемо вирішити проблему шляхом спланованого банкрутства без залучення коштів платників податків. Агентство з відповідними повноваженнями стане частиною інтегрованої системи нагляду в єврозоні. У такий спосіб ми матимемо змогу рятувати проблемні банки у разі потреби», – каже єврокомісар з внутрішніх ринків Мішель Барньє.

Створення дієвого механізму допомоги банкам стало пріоритетним завданням після гучних скандалів. Зокрема, лише за рахунок величезних державних вливань вдалося врятувати найбільшу бельгійсько-французьку фінансову групу Dexia.

Нові пропозиції мають бути затверджені усіма країнами ЄС, проте між окремими членами і досі немає згоди з кількох ключових питань.

Зокрема, Німеччина не погоджується з пропозиціями Франції, щоби доступ до державних коштів залишався резервною опцією у випадку банкрутства банків. Берлін також каже, що створення нової аґенції не передбачено жодними засадничими угодами ЄС.

Copyright © 2013 euronews