ЕНЕРГІЯ ВІТРУ, СОНЦЯ І ХВИЛЬ.Енергія, лише «зелена», – поки лишається мрією. Утім, мрією із перспективою.

Німеччина у понеділок вдалася до експерименту: сонячні електростанції спробували виробити «зелену» енергію для забезпечення загальних потреб країни.

На заваді гарним намірам став вітер. Виробити пощастило 20 тисяч мегаватт для 40 тисяч спожитих.

Тож Німеччина, хай бажаного і не досягла, все ж втановила рекорд у галузі альтернативної енергетики.

Німеччина зобовязалась до 2022 року повністю перейти на альтернативні джерела енергії й закрити усі свої АЕС.

У вівторок зранку президент федеральної енергорозподільчої компанії під час зустрічі нагадав Анґелі Меркель: завершення робіт щодо створення нової енергорозподільчої мережі йде повільно і коштує дорого.

«Важливо, щоб впровадження відновлювальних джерел енергії, розширення енергомереж і зміцнення енергобезпеки відбувалося паралельно із фінансуванням», – зазначила канцлер Німеччини.

Німецька «зелена» мрія потребує грошей. Аби розширити і модернізувати енергорозподільчу мережу, потрібно залучити, щонайменше, 30 млрд євро.

За даними на кінець минулого року, Німеччина посідає перше місце в ЄС за виробництвом альтернативної енергії. Далі за нею – Іспанія й на чималій відстані – Італія, Франція і Велика Британія.

Країни Євросоюзу підписали так звану Європейську кліматичну програму. Вони зобовязались до 2020 року в масштабах усього ЄС збільшити долю відновлювальних джерел енергії до 20%.

Кожна країна встановила власну відсоткову мету.

Німеччина – поки не у лідерах. Попереду усіх – Швеція. Від неї відстають Фінляндія, Латвія, Австрія.

Завдання Берліна – досягти 18-відсоткового рівня використання альтернативної енергії до 2020 року.

Їй, вочевидь, це вдасться. Вона зможе навіть перевиконати план, адже, за офіційними даними, вже сьогодні країна споживає 20% «зеленої» енергії.

Copyright © 2012 euronews