ЄВРОСОЮЗ. «Прийшов час, коли британці мають сказати своє слово. Час владнати питання між Британією та Європою», – так британський прем’єр Девід Камерон оголосив про намір провести рефендум щодо членства в Євросоюзі.

Проте рефендум відбудеться, лише якщо консерватори переможуть на загальних виборах у 2015 році. І навіть у разі перемоги, сам плебісцит заплановано лише на 2017 рік.

Промова Камерона викликала суперечливу реакцію європейських лідерів.

«Ми поділяємо ідеї щодо покращення європейської системи, – говорить міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле. – Треба запровадити нові принципи розподілу функцій, адже не все має вирішуватися у Брюсселі. Диференційований підхід потрібен, але не можна вибирати лише найласіші шматки і викидати усе інше».

Італійський прем’єр Маріо Монті намагався підсолодити пігулку, але дав зрозуміти, що плакати за Великою Британією у ЄС не будуть.

«Я певен, що навіть якщо одного дня такий референдум відбудеться, британці вирішать залишитися у ЄС. Але я також думаю, що Європейському Союзу не потрібні європейці, які не хочуть бути європейцями. Нам дуже потрібні ті, хто справді хоче бути європейцями», – сказав Монті.

Також британський прем’єр закликав Європу до реформ заради власного майбутнього. Попри скептичне ставлення до багатьох європейських ініціатив Велика Британія залишається другим після Німеччини фінансовим донором ЄС.

Copyright © 2013 euronews