ЄВРОПЕЙСЬКІ СПРАВИ. Реформа спільної сільськогосподарської політики – в центрі уваги дводенної міністерської зустрічі в Брюсселі. Міністри-аграрії сподіваються, що наступного тижня лідери ЄС ухвалять бюджет Євросоюзу на наступні сім років, що дозволить провести зміни в сільському господарстві.

«Сьогодні ми готуємо ґрунт, аби Рада ЄС та інші європейські інституції протягом шести місяців інтенсивно працювали над вирішенням важливих питань, які стосуються більшості людей у Євросоюзі. Йдеться про спільну політику у сфері рибальства та особливо про спільну сільськогосподарську політику, на яку йде – не будемо забувати – майже 40% бюджету ЄС», – заявив Саймон Ковні, міністр сільського господарства Ірландії, яка головує в ЄС .

Єврокомісія пропонує, аби 30% прямих виплат фермерам залежало від того, чи дбають вони про довкілля. У планах також – скоротити різницю у виплатах аграріям старих і нових країн, від чого мають виграти країни Балтії. Можливо, буде й ліміт виплат – та чи інша ферма не зможе отримати більше 300 тисяч євро.

«До нинішнього часу переговори у Раді ЄС та Європарламенті йшли досить добре. Ми почали працювати з країною, що головує в ЄС, та з Єврокомісією. І протягом наступних шести місяців ми будемо постійно підтримувати двосторонні контакти, аби знайти збалансоване рішення»,- сказав Міґель Аріас Каньєте, міністр сільського господарства Іспанії.

На брюссельській зустрічі обговорюють і скандал навколо конини. Так, нещодавно в гамбургерах з яловичини в Британії та Ірландії виявили ДНК коней. Дублін каже, що кінське мясо надійшло з Польщі.

Copyright © 2013 euronews