ЄВРОЗОНА. Керівництво зони євро добивається від групи країн БРІК / Бразилія, Росія, Індія, Китай/ і Міжнародного валютного фонду виділення 1 трлн євро /1,4 трлн доларів США/ у спеціальний фонд стабілізації фінансового ринку єврозони.

Про це стало відомо сьогодні з європейських ділових кіл.

У ніч на сьогодні на своєму саміті лідери країн зони євро ухвалили рішення збільшити розмір активів Європейського механізму фінансової стабілізації /ЕМФС/, які зараз становлять 440 млрд євро. У прийнятих зустріччю офіційних документах нова цифра не називається, проте під час підсумкової прес-конференції президент Франції Ніколя Саркозі назвав 1,4 трлн доларів США /1 трлн євро/ як «фінансові потужності» ЕМФС. Згідно з даними дипломатичних кіл, цей рівень буде досягнутий за рахунок застосування особливої формули, коли облігації низки країн зони євро будуть страхуватися ЕМФС. Загальна сума застрахованих облігацій сягне 1 трлн євро.

Проте, як стало відомо , керівництво Євросоюзу дійшло висновку, що стабілізувати фінансовий ринок єврозони в нинішніх умовах може тільки фонд, розмір якого сягає 2 трлн євро. Нинішній саміт погодив надання гарантій з боку країн єврозони на половину цієї суми. Решту - 1 трлн євро - ЄС має намір залучити від третіх країн, в першу чергу БРІК і держав з високим позитивним сальдо зовнішньої торгівлі, зокрема країн-експортерів нафти Перської затоки.

Отримані гроші надійдуть в спеціальний міжнародний стабілізаційний фонд. Євросоюзом розглядається також можливість звернення до МВФ за кредитом.

План про залучення фінансів від групи БРІК і МВФ буде обговорюватися на саміті фінансової «двадцятки», який відбудеться 3 - 4 листопада у французькому місті Канни. 

ICTV