ЛАТ-НА ЄВРО. Урочиста церемонія, присвячена приєднанню Латвії до зони євро, відбулась у Брюсселі по тому, як міністри фінансів усіх країн ЄС остаточно затвердили заявку Риги на членство у валютному союзі з наступного року.

Єврокомісар Оллі Рен привітав поступ країни, яка 5 років тому пережила найжорсткішу кризу:

«Латвія успішно виконала вимоги усіх 5 Маастриських критеріїв, і її економічна політика є сталою і виваженою».

Криза 2008-2009 років призвела до втрати 20% ВВП країни. Латвія отримала пакет допомоги на 7,5 млрд євро, але відтоді вже повернула борги. Опитування свідчать, що 62% громадян не хочуть заміни лата на євро, особливо побоюючись ймовірного зростання цін.

Але прем’єр Латвії Валдіс Домбровскіс каже, що уряд встановив фіксований обмінний курс – трохи більше 70 євроцентів за лат – і планує інші заходи:

«Ми плануємо підписати угоду з представниками бізнесових кіл щодо так званого справедливого впровадження євро. Це передбачає зобов’язання визначити ціни у євро виключно за офіційним обмінним курсом, аби уникнути спокуси підняти ціни у час запровадження спільної валюти».

Протягом наступних шести місяців уряд у Ризі планує зосередитись на технічних моментах, зокрема, оновленні банківських баз даних та створенні системи моніторингу цін. У дизайні нових монет і банкнот уряд також обіцяє зберегти елементи дизайну лата, який для багатьох залишається символом незалежності від Радянського Союзу.

 Copyright © 2013 euronews