Олександр ЯНЧУК
для «Урядового кур’єра»

ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ. На київських магістралях почали автоматично фіксувати швидкість руху.

Державтоінспекція, що називається, «порожняк не гонить»: днями прес-служба УДАІ Києва повідомила, що на столичних магістралях таки почали встановлювати давно анонсовані прилади автоматичної фіксації перевищення швидкості «Гарпун». Ідеться про стаціонарні антивандальні бокси, всередині яких вмонтовано добре відомі з наших минулих публікацій пристрої для фотовідеоспостереження за рухом «Трукам».

За допомогою лазера прилад фіксує порушення швидкісного режиму і через канали зв’язку GSM передає інформацію на найближчий пост ДАІ. Так, через певний відрізок шляху водія можуть зупинити і скласти протокол: апарат непідкупно і неупереджено виявляє порушника, в один момент «видаючи» на комп’ютер автоінспектора зображення автомобіля з державним номером.

— Поки що у столиці запрацювали п’ять таких приладів, — розповідає начальник прес-служби Київської ДАІ Наталія Сторожик. — «Загарпуненими» стали вулиця Богатирська (виїзд із міста перед перетином з мостом на вулицю Лугову), Столичне шосе (виїзд із міста, міст неподалік повороту на проспект Науки), проспект Бажана на виїзді з міста приблизно через 200 метрів від станції метро «Харківська», вулиця Олени Теліги (перед психіатричною лікарнею в напрямку Троєщини) і на виїзді з Києва в бік Вишгорода (перед КП на газоні між смугами руху). Але до кінця року в різних місцях буде встановлено ще 24 таких апарати, оскільки фахівці визначили 29 ділянок автотрас, де швидкість перевищують найчастіше.

Варто нагадати, що тепер співробітники ДАІ складають протокол про порушення правил руху безпосередньо на дорогах. Але «Гарпун» може виявитися своєрідним проміжним етапом під час запровадження автоматизованої системи фіксації порушень, якщо парламентарі підтримають ідею повернення так званих «листів щастя» — поштових повідомлень на вашу адресу про те, що прилади в певний час у певному місці зафіксували порушення ПДР, за яке ви зобов’язані сплатити штраф.