СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Міністр інфраструктури пообіцяв, що працівники галузі в процесі реформ робочі місця не втратять

«На забезпечення умов праці, медичне обслуговування, страхування, допомогу ветеранам і пенсіонерам та на інші соціальні потреби працівників залізничного транспорту заплановано виділити 1,6 мільярда гривень. Це на 13,4 % більше, ніж торік», — такими словами розпочав урядовий брифінг міністр інфраструктури Володимир Козак.

За його словами, якщо фінансовий план на 2013 рік буде затверджено, Укрзалізниця збільшить і витрати на об’єкти соціальної інфраструктури (спортивні, культурні заклади, гуртожитки) на 8,1%. Зокрема, надавши галузевим оздоровчим, спортивним і культурним закладам фінансову допомогу на 10,6 % більше, ніж торік. До слова, загалом залізниця України утримує 66 оздоровчих, 46 культурних та 50 спортивних закладів.

«Проектом плану передбачено збільшення фінансової допомоги 94 галузевим медичним та навчальним закладам, серед яких 13 технікумів та чотири ВНЗ. Порівняно з 2012 роком відомчі медзаклади отримають на 17,3% більше кош?тів. Матеріальну допомогу загалом отримають 233 тисячі пенсіонерів-залізничників, а на виконання будівельних робіт закладено 96 мільйонів 473 тисячі гривень», — розповів міністр.

Також він завважив, що Укрзалізниця не позбавлятиме робочих місць своїх працівників. Навпаки — забезпечить зростання заробітної плати до 4322 гривень.

На брифінгу йшлося і про те, що між Мінінфраструктури, Укрзалізницею та профспілками обговорено питання змін у галузі та визначено спільну роботу на рік. У цьому контексті Володимир Козак акцентував на реформуванні залізничного транспорту після прийняття рішення Кабміну про створення ПАТ «Українська залізниця».

«Пріоритет міністерства у транспортному напрямку — забезпечення якісної організації вантажних та пасажирських перевезень, створення належних умов праці», — резюмував він, додавши, що Кабінет Міністрів не переглядатиме тарифну сітку на перевезення, отже їх вартість не змінюватиметься.

Водночас міністерство відстоюватиме ідею введення продажу залізничних квитків за паспортами. «Порядок та механізм запровадження практики продажу квитків виключно за пред’явленням паспорта давно відпрацьовані. Через кадрові перестановки це рішення доводиться по-новому погоджувати, але в перспективі воно буде прийняте», — зазначив міністр.

Окрім цього, з 25 січня діятимуть нові правила повітряних перевезень пасажирів і багажу. За словами Володимира Козака, щодня о 10 ранку авіакомпанії повинні будуть інформувати про затримки рейсів. У разі невиконання зобов’язань громадяни матимуть компенсації.

У цьому контексті міністр зазначив: «Держава робить усе, щоб не допустити банкрутства «АероСвіту». Створено комісію на чолі з віце-прем’єр-міністром Олександром Вілкулом, до її складу включені представники правоохоронних органів, ГПУ. Вона визначає законність дій компанії, триває суд».