За січень — вересень поточного року платники податків краю спрямували в бюджети всіх рівнів 4,8 мільярда гривень. Такі дані оприлюднив начальник Головного управління Державної фіскальної служби у Запорізькій області Олексій Кавилін. Він зокрема зазначив: надходження у державний бюджет становили 2,1 мільярда гривень, що на 712 мільйонів перевищує показники за минулорічний період.

— Найбільше платники сплатили податку на додану вартість — майже 782 мільйони гривень, що на 203 мільйони (або на 35%) більше, ніж торішні показники за аналогічний період. Також надійшло 473 мільйони гривень податку на доходи фізосіб та 382 мільйони гривень податку на прибуток, що на 143 мільйони гривень (майже на 60%) перевищує минулорічні показники, — зазначив Олексій Кавилін.

За користування надрами перераховано 114 мільйонів гривень та рентної плати за спеціальне використання води — майже 60 мільйонів гривень. Екологічного податку до державного бюджету надійшло 18 мільйонів гривень, до місцевих бюджетів — 72 мільйони гривень. Також платники податків Запорізького краю спрямували на потреби армії понад 190 мільйонів гривень.

Понад 2,7 мільярда гривень від краян надійшло у місцеві бюджети, що на 751 мільйон гривень (майже на 38%) більше, ніж торік. При цьому відсоток виконання плану, затвердженого на сесіях місцевих рад, становив 113%. За 9 місяців надійшло понад 1,4 мільярда гривень податку на доходи фізичних осіб. Показник відповідного періоду минулого року перевищено на 235 мільйонів гривень (майже  на 20%).

Фактичні надходження від плати за землю становлять 466 мільйонів гривень. Порівняно з минулорічними показниками зросла сплата майже на чверть (або на 90 мільйонів гривень). Від суб’єктів малого і середнього підприємництва відрахування з єдиного податку становлять майже 300 мільйонів гривень, що на понад 100 мільйонів гривень більше, ніж торік.

Акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів надійшло 268 мільйонів гривень, що на понад 1 мільйон гривень перевищує прогнозні показники. Крім цього, місцеві бюджети поповнили 12 мільйонів гривень транспортного податку. Фактичні надходження податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, становлять 16,2 мільйона гривень, а податку на прибуток підприємства області цього року спрямували у місцеві скарбниці понад 55 мільйонів гривень.