Цього року Дніпропетровська область засіяла рекордну площу зернових, з яких ранні культури займають 871,4 тисячі гектарів. Тому аграрії регіону сподіваються і на добрий урожай, планують у цьому сезоні зібрати понад 3 мільйони тонн зерна, з них 2,4 мільйона тонн ранніх зернових. Лиш би не підвела погода.

Днями небесна канцелярія дала «добро» на старт жнив у південних районах Наддніпрянського краю. У Широківському, Апостолівському, Нікопольському та Томаківському районах уже скошено ярий ячмінь на площі понад 3 тисячі гектарів.

Як повідомляють у департаменті агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації, врожайність ранніх зернових в області становить 40—45 ц/га. Найбільше полів з ранніми зерновими — в господарствах  Солонянського (61,7 тисячі гектарів), Криничанського (56,7 тисячі гектарів), Нікопольського (54,7 тисячі гектарів) та Новомосковського (52,1 тисячі гектарів) районів.

До жнив агровиробники регіону підготувалися добре: закупили 36,7 тисячі тонн дизельного палива, 9,7 тисячі тонн бензину та 1,4 тисячі тонн дизоливи. Сільськогосподарська техніка до збирання врожаю готова на 100%. У жнивах мають задіяти  всього понад 3 тисячі тракторів, близько 3,5 тисячі комбайнів та понад 4 тисяч інших автомашин. На полях працюватимуть понад 10 тисяч людей.  Збирання ранніх зернових на Дніпропетровщині має завершитися залежно від погодних умов за 3—4 тижні.

«Завдання обласного керівництва — максимально сприяти у збиранні врожаю. Нині весь агросектор регіону складається з комерційних компаній. Ми маємо створити їм комфортні умови для роботи, щоб вони зібрали врожай у повному обсязі», — зауважив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко на нараді щодо готовності агроформувань до збирання врожаю,  яка відбулася у Магдалинівському районі.  

Добрий врожай, який очікують зібрати сільськогосподарські підприємства області, не тільки повністю забезпечить жителів Дніпропетровщини хлібом, а й дасть змогу доправляти продовольче зерно іншим регіонам. Крім того, аграрії матимуть достатньо насіннєвого матеріалу, фуражу тощо.