ПОЗИЦІЯ. Хоча Всесвітній день охорони навколишнього середовища залишився позаду, проблем у людства не поменшало. Тому чинний голова ОБСЄ міністр закордонних справ Леонід Кожара закликав країни — учасниці ОБСЄ посилити увагу до питань продовольчої безпеки та енергетичних ресурсів. У рамках цьогорічного Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища проводиться кампанія «Думай. Їж. Зберігай», завдання якої полягає у заохоченні людей до припинення продовольчого марно?тратства й збереження світових природних ресурсів.

«На тлі кризових явищ у сфері продовольства, палива та фінансів першочергового значення набуває збереження уваги до цих викликів. Харчова безпека, захист навколишнього середовища, зелена економіка та відновлювальні джерела енергії — всі ці взаємопов’язані питання є складовими концепції всеосяжної безпеки ОБСЄ», — заявив Леонід Кожара.

Він підкреслив, що світ потребує чистої, ефективної та надійної енергетики для виконання довгострокового завдання — забезпечення сталого розвитку та зростання. «Заклик до припинення продовольчого марнотратства є також закликом до забезпечення сталого споживання енергії та використання альтернативних енергетичних ресурсів, що посідає одне з пріоритетних місць у порядку денному українського головування в ОБСЄ. Україна як держава з усталеними аграрними традиціями прагне зробити свій внесок у посилення харчової та енергетичної безпеки, що є невід’ємною складовою економічного, довкільного та соціального розвитку», — цитує слова чинного голови ОБСЄ прес-служба МЗС.

Леонід Кожара підкреслив, що пріоритетом України у 2013 році є питання впливу енергетичної діяльності в регіоні ОБСЄ на довкілля, і наголосив на важливості ширшого використання альтернативних та відновлювальних енергоресурсів. Він також закликав держави-учасниці використати процес «Гельсінкі +40» для зміцнення зусиль організації у сфері економіки та охорони довкілля. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра
»