Не гаючи часу на ліричні відступи та вступи, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запросив на трибуну голову Національного агентства з питань державної служби Костянтина Ващенка. Посадовець детально поінформував присутніх про результати службового розслідування, пов’язаного зі спробою обікрасти державну скарбницю на 550 мільйонів гривень фіктивною компанією, не без сприяння представників Міністерства екології та природних ресурсів. Передовсім Костянтин Ващенко рекомендував Кабінету Міністрів звільнити виконуючого обов’язки очільника Мінприроди Сергія Курикіна разом із «відповідальними посадовими особами відомства» за службову недбалість, яка могла призвести до втрати коштів, наданих Україні згідно з нормами Кіотського протоколу на придбання в 2016 році енергоефективних елементів освітлення, переважно ліхтарів. 

«По-перше, на розгляд уряду виноситься рішення про звільнення заступника міністра Курикіна Сергія Івановича, який за розпорядженням Кабміну від 13 серпня 2015 року виконує обов’язки міністра екології та природних ресурсів. 

По-друге, керівництву Мінприроди звільнити керівника департаменту кліматичної політики Вежніна Владислава Віталійовича», — сказав Костянтин Ващенко.

У чому провина керівництва «заплямованого кримінальною справою відомства»? У відмові реагувати належним чином на інформацію про сумнівний характер компанії «Агротехбуд», яка виграла тендер на закупівлю економних систем освітлення; в ігноруванні попереджень правоохоронних органів про ознаки фіктивності учасника тендеру; в незабезпеченні необхідного контролю закупівель державною компанією «Украгроінвест» і відсутності дій, які слід було би вжити за фактом порушення процедури закупівель. До речі, Мінприроди не проводило ні офіційних переговорів з японською стороною, ні консультацій, чим і довело свою безпосередню причетність до спроби розтратити значну суму.

За словами посадовця, діяльність керівництва Мінприроди потребує додаткової перевірки. Проти керівника ДП «Украгроінвест» відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 15 Кримінального кодексу. Антимонопольний комітет прийматиме рішення щодо скасування торгів на підставі порушення законодавства, пов’язаного з державними закупівлями. Акт службового розслідування надійде на розгляд Національного антикорупційного бюро.

Крадіїв не можна випускати із країни

Тижнем раніше Прем’єр-міністр повідомляв, що держкомпанія «Українські екологічні інвестиції» провела тендер на освоєння 480 мільйонів бюджетних гривень — нині цифра змінилася на 550 мільйонів. Його виграла компанія «Агротехбуд». 30 грудня на розгляд уряду вносили постанову, яка б дала змогу здійснити аванс-оплату обсягом 70% суми. Документ глава уряду не підписав, бо керувався даними МВС та Національної поліції, які встановили, що «Агротехбуд» має всі ознаки фіктивності. Службове розслідування винесло вердикт, мовляв, за кілька діб до проведення торгів компанія змінила директора, засновника і головного бухгалтера на Алтуніна О. С., який проживає на окупованій території — у Ворошиловському районі Донецька за адресою Проспект миру, 5. Протягом 2015 року «Агротехбуд» продала лише один вентилятор за 13 тисяч гривень.

Тож Прем’єр доручив зняти з акта службового розслідування гриф «для службового користування». Він передасть його до НАБУ і попросить керівника структури Артема Ситника взяти матеріали під особистий контроль та порушити реальне кримінальне провадження, тобто запобігти виїзду корупціонерів за кордон.

Опісля взяв слово віце-прем’єр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він говорив про реформування органів виконавчої влади, зміну структури ОДА та нові форми управління в регіонах завдяки децентралізаційним змінам.

Його виступ перервав Арсеній Яценюк: «Треба, щоб виконавча влада на місцях була владою, щоб голови адміністрацій займалися роботою в своїх областях, а не туристичними поїздками, щоб керівники областей та районів працювали безпосередньо з громадянами. Кожна адміністрація має відповідати економічним та соціальним реаліям».

Геннадій Зубко продовжував тему словами про руйнацію радянської системи керування регіонами, про те, що структурні підрозділи відповідатимуть «кластерній регіональній політиці» в кожному регіоні. Підрозділи, департаменти, сектори чи управління будуть закріплені за ОДА. «Їхнє завдання — відповідати профільним департаментам у кожному міністерстві. Потім відбудеться перехід місцевих державних адміністрацій до виконкомів», — сказав віце-прем’єр, додавши, що вводитиметься додаткова посада заступника обласної військово-цивільної адміністрації. Йдеться про шість областей: Донецьку, Луганську, Харківську, Запорізьку, Дніпропетровську, Херсонську.

Зазнає змін і структура надходжень коштів до об’єднаних територіальних громад. Щоб місцева поліція запрацювала на місцях, Верховній Раді потрібно буде ухвалити законопроект про муніципальну варту, а ще підтримати передачу землі в розпорядження об’єднаних територіальних громад.

За умови вкладення мільярдних інвестицій, 500 тисяч гектарів земель отримають нове життя. Фото з сайту ecobridge.com

Системи зрошення націлені на південь

Аграрний сектор був, є і залишається одним із ключових рушіїв української економіки. Такими словами глава уряду передав естафету виступати міністрові аграрної політики та продовольства Олексію Павленку. Він коротко презентував програму залучення додаткових інвестицій в аграрний сектор і підвищення його ефективності в 2016 році.

Днем раніше разом із Прем’єром профільні міністри зустрічалися з представниками українського банківського сектору. Арсеній Яценюк не називав імен, однак розповів, що керівництво одного з банків, який активно кредитує аграріїв, зазначало, що зміни в аграрному секторі помітні. Усунуто певні адміністративні рішення, ліцензії, сертифікати для аграрників, забрано повноваження у сільськогосподарських і ветеринарних інспекцій.

«Клієнти цих комерційних банків кажуть, що в аграрному секторі суттєво зменшилася корупція і адміністративні перепони», — додав глава уряду.

Керівник Мінагрополітики запланував зустріч із представниками європейських кредитних агентств. Ітиметься про мільярд доларів інвестицій в агропромислову техніку, комбайни, системи зрошення. Останнє питання найбільше потрапить у фокус уваги заможних осіб. Нинішні системи зношені, тож від посухи страждають 1,6 мільйона гектарів ще двома роками раніше родючих земель.

«Зрошення — це питання розвитку села та бізнесу», — резюмував Олексій Павленко. Кількість систем зрошення в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях скоротилася уп’ятеро. Згідно з попереднім аналізом експертів Світового банку, на цю потребу слід вкласти понад 1,5 мільярда доларів інвестицій. І в такий спосіб врятувати 500 тисяч гектарів української землі.

Уже під завісу відкритої частини засідання Арсеній Яценюк зробив заяву. Уряд вирішив здійснити докапіталізацію Укрексімбанку та Ощадбанку, щоб забезпечити обсяги кредитування і дати можливість розвиватися українській економіці. Тобто КМУ додатково вносить до статутного фонду Укрексімбанку майже 10 мільярдів гривень, а до статутного фонду Ощадного банку — приблизно 5 мільярдів гривень.