«Як бути, коли житлово-комунальні послуги не відповідають встановленим вимогам, а ЖЕК не реагує на наші скарги?»

Валентин МИРОНЕНОК,  м.Київ

З таким запитанням у редакцію зателефонував читач «Урядового кур’єра». Ми звернулися до Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ. Як роз’яснили фахівці Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону, споживач житлово-комунальних послуг має право на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі чи зниження якості. Порядок надання послуг, їхні якісні й кількісні показники мають відповідати умовам договору і вимогам законодавства. Якщо виконавець порушує умови договору, споживач має право викликати його представника для складення й підписання акта-претензії споживача, в якому зазначають строки, види, показники порушень тощо.

Порядок оформлення претензій визначає стаття 18 Закону «Про житлово-комунальні послуги». Вона передбачає: якщо споживач викликав виконавця, його представник має прийти на виклик не пізніше строку, зазначеного в договорі. Акт-претензію складають споживач і представник виконавця, що й скріплюють своїми підписами. Якщо ж представник виконавця не прибуде в погоджений умовами договору строк або необгрунтовано відмовиться від підписання акта-претензії, цей документ вважається дійсним, якщо його підписали не менше двох споживачів. Акт-претензію споживач подає виконавцю, а той протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає споживачу обгрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Форму акта-претензії про неналежне надання або ненадання комунальних послуг наведено у додатку 2 до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених урядовою постановою від 21 липня 2005 року № 630.

Форму акта-претензії про перерву в наданні послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, їх ненадання або надання не в повному обсязі наведено у додатку 1 до Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі, затвердженому постановою Кабміну від 11 грудня 2013 року № 970.

Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що споживач має право на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості в порядку, зазначеному в договорі або в законі. При цьому стаття 16 цього закону визначає обов’язок виконавця/виробника робити перерахунок розміру плати за послуги у разі перерви в їх наданні, ненаданні або наданні не в повному обсязі у порядку, який встановив Кабмін.

Такі порядки затверджено постановами Кабінету Міністрів:

— від 17 лютого 2010 року № 151 «Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості»;

— від 11 грудня 2013 року № 970 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі».

До речі. Київська міська влада, як повідомила прес-служба КМДА, почала перевірку роботи житлово-експлуатаційних організацій щодо якості їхньої роботи з мешканцями за принципом «таємний покупець». Заступник голови КМДА Петро Пантелєєв зауважує: це потрібно, щоб отримати об’єктивнішу та реалістичнішу картину обслуговування. «Перед перевіркою проаналізували скарги, які надійшли в міський контакт-центр за номером 1551, сформували рейтинг найактуальніших питань щодо надання житлово-комунальних послуг. Саме їх і брали до уваги під час оцінювання роботи комунальників. Незадовільна робота з киянами спричинить жорсткі кадрові рішення», — підкреслив посадовець. Така перевірка вже пройшла в Дніпровському й Святошинському районах і виявила низку недоліків в роботі ЖЕО.