Рішення про утворення в Україні спеціального фонду з підтримки освітніх і наукових програм для молоді ухвалив Президент Петро Порошенко й підписав відповідний указ. Про це глава держави повідомив у Києві під час зустрічі зі студентською та аспірантською спільнотою. «Дуже важливо, щоб розвиток науки, підтримка талановитої молоді, студентів, аспірантів, молодих вчених відбувалася ефективно і на державному рівні», — наголосив він.

У такому оточенні можна бути спокійним за майбутнє своєї країни. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Інвестиції в майбутнє

Під час спілкування з учасниками зустрічі Петро Порошенко назвав незадовільною нинішню ситуацію, коли сотні чи й тисячі талановитих молодих людей змушені виї­жджати з України, щоб займатися наукою. Саме тому й було ухвалено рішення про створення фонду, який сприятиме роботі молодих науковців і розвитку галузі в нашій державі.

«Маємо створити ґрунтовні підстави для того, щоб талановита українська молодь мала всі можливості реалізувати свій потенціал у нас, в Україні», — наголосив глава держави. За його словами, талановита молодь, навіть якщо вона не має достатньо фінансових засобів, повин­на відчувати підтримку держави. Петро Порошенко повідомив, що завдяки Фонду з підтримки освітніх і наукових програм молодь отримає змогу навчатися у вишах чи аспірантурі, вигравати гранти й здійснювати наукові розробки.

Таке рішення, на переконання глави держави, — «абсолютно правильний шлях. І мені приємно оголосити про це в такому колі, коли тут присутні найкращі студенти й аспіранти. Ви надія не лише ваших учителів, а всього українського народу і Президента», — сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив на важливості підтримки талановитої української молоді, яка займається академічною та прикладною наукою. Він зазначив, що великою мірою завдяки українським вченим нашій державі вдалося значно посилити свою обороно­здатність і відродити українську армію.

«Говоримо про створення спеціальних наукових хабів на базі провідних університетів України, таких, як Київський національний ім. Т. Шевченка, Київський політехнічний інститут», — сказав Президент, додавши, що Україна намагається залучити найкращих світових виробників для підтримки й розвитку українських наукових розробок, котрі вже знаходять втілення у військово-промисловому комплексі країни.

«Нам потрібно мати плеяду молодих учених, які мають і західний досвід, упевненість у собі і на рівних дискутуватимуть з академіками», — переконаний Петро Порошенко.

Вірити в себе

Серед іншого кошти фонду спрямовуватимуть на те, щоб талановита українська молодь, яка займається наукою, могла поїхати за кордон на навчання, повернутися і розвивати науку в Україні, пояснив Петро Порошенко. На його думку, саме тоді, коли держава, влада й науковці об’єднаються, можливі позитивні зміни у цьому напрямі. Президент зазначив, що добре розуміє обсяг роботи, щоб зрушити українську науку вперед «і щодо інституціонального прокрустового ложа старої системи української науки й академії наук, і щодо необхідності реформування, і щодо зміни форматів, щоб саме не через фіксовану бюджетну дотацію, а через грантові програми мати змогу підтримувати молодих і талановитих. Об’єднаймося і зробімо ці зміни і реформи разом», — звернувся до присутніх глава держави.

Україні в цьому готові допомогти країни Європейського Союзу. Питання підтримки української науки нещодавно обговорювали під час візиту до Києва канцлера Німеччини Ангели Меркель. Президент розповів, що було започатковано програми починаючи від підтримки будівництва дороги Запоріжжя — Мелітополь на Маріуполь і відбудови інфраструктури Донбасу й закінчуючи спеціальним фондом енерго­ефективності, підтримкою та розвитком науки та іншими надзвичайно важливими програмами.

«Створено фонд, і кошти, які, сподіваюся, буде закладено в бюджеті, підтримка уряду — об’єднаними зусиллями вийдемо на перемогу. Фонд підтримає вас на шляху здійснення ваших мрій. Усім бажаю перемог і віри в себе, бо без цього не буде жодних перемог», — наголосив глава держави.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»