Щойно в країні дорожчають алкогольні напої, як експерти обіцяють, що пропорційно зростуть і обсяги чорного ринку. Відреагували такими песимістичними прогнозами вони і на встановлення урядом мінімальних цін, яке відбулося в липні. От тільки цього разу, схоже, тіньовикам розгулятися особливо не вдасться.

Неякісну продукцію легко розпізнати. Фото з сайту mger2020.com

Ризики ціною життя

За словами першого заступника голови Державної фіскальної служби Сергія Білана, з початку 2015 року співробітники податкової міліції із незаконного обігу вилучили підакцизних товарів на загальну суму понад 600 мільйонів гривень. Це утричі більше, ніж торік. Припинено діяльність 74 незаконних виробництв  підакцизних товарів, із яких 63 — виробництва алкогольних напоїв.

«Зупиняючи таку злочинну діяльність, ми боремося передусім за здоров’я людей, оскільки будь-яка продукція, що виготовляється не за ДСТУ і не за санітарними нормами, може бути смертельно небезпечною, — зазначає Сергій Білан. — Смертельне отруєння — це вже крайність, але ми знаємо багато прикладів, коли від неякісного алкоголю втрачали зір, отримували ураження внутрішніх органів, людина повільно, але впевнено руйнувала своє здоров’я».

На такі умовності, як здоров’я людей, ділки чорного ринку не зважають. Враховуючи, що один літр спирту для них коштує приблизно 60 гривень, а з нього виходить п’ять пляшок горілки, прибуток тіньовиків становить у середньому 300%.

«Організувати підпільне виробництво можна як за 5—7 тисяч гривень, так і вкладаючи мільйони, — пояснює Сергій Білан. — Усе залежить від кількості та якості продукції, яку виготовляють. Але у будь-якому разі цей вид діяльності приносить колосальні прибутки, тому бажаючих вистачає».

Вилов  податківців

Нині тривають спецоперації «Акциз-2015» і «Рубіж», під час яких податківці разом із колегами з інших правоохоронних відомств зупиняють виготовлення фальсифікату, його продаж на ринку України та спроби незаконного переміщення через лінію розмежування в зоні АТО.

Так наприкінці травня податківці Київщини встановили й припинили діяльність підпільної мережі виробництва і розповсюдження фальсифікованої продукції на території столиці й Київської області. Як з’ясувалося під час оперативно-слідчих заходів, працювали два підпільних цехи, де підробляли горілку відомих вітчизняних брендів.

«Продукцію у цих цехах виготовляли, змішуючи спирт невідомого походження з водою й харчовими домішками, які у подальшому при вживанні становлять загрозу для життя і здоров’я громадян, — розповідає перший заступник голови ДФС. — Загалом за результатами проведених заходів із незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 1,4 мільйона гривень. Серед них спирт, готова продукція, акцизні марки, автомобіль».

Ще одне потужне виробництво, організоване злочинною групою, викрили фіскали на території Хмельницької області у червні. Тут під час обшуків вилучили понад 70 тонн спирту та вже заготовлені алкогольні напої, готівку й обладнання для фасування і розливу.

Також у червні ліквідували підпільне виробництво на території Одеської області у місті Овідіополі. Вилучили 272 тисячі літрів виноробної продукції у цистернах та розфасованої у Baginbox вартістю близько 7,5 мільйона гривень.

Зазвичай для виготовлення «паленої» горілки використовують спирт, незаконно переміщений з Росії й Молдови. Зокрема під час проведення операції «Рубіж» у червні цього року співробітники податкової міліції спільно з працівниками Державної прикордонної служби на березі Кучурганського водосховища (Одеська область) виявили три саморобних човни, в яких було 110 пластикових каністр різної ємності, заповнених спиртом. А в межах проведення операції «Акциз-2015» на Рівненщині на автодорозі Київ — Чоп під час огляду вантажного автомобіля Merсedes працівники податкової міліції виявили 54 пластикові бочки зі спиртом.

Купити готовий «самопал» можна, до речі, де завгодно, стверджують податківці: і в невеличких магазинах, й у мережах супермаркетів. Визначити фальсифікат можна і без хімічного аналізу. Досить поглянути на цінник. Легальний продукт дешевим бути не може.

Найбільшим попитом на чорному ринку користується звичайно дешева горілка, яка становить приблизно 90% кількості всієї продукції на ньому. Але можна натрапити у магазинах і на нелегальну продукцію елітних відомих брендів, які підробляють або завозять контрабандним шляхом. Склад із такою продукцією виявили у травні співробітники податкової міліції у Дніпропетровській області. Тут було представлено досить різноманітний асортимент: коньяки, шампанське, горілка, віскі.

«Фантом»  на сторожі  тверезості

Мають попит горілчані вироби і на територіях, розташованих у зоні антитерористичної операції. За словами Сергія Білана, цигарки, алкоголь, пиво — це найпопулярніші у бойовиків товари. Тому певні злочинні групи не припиняють спроб організувати їм туди доставку поза межами контрольно-пропускних пунктів, «зеленкою». А для зручності організовують так звані перевалочні бази, де тимчасово зберігають товар. Щоб протистояти нелегальним переміщенням таких товарів, безпосередньо вздовж лінії розмежування несе службу спеціальний підрозділ «Фантом», який входить до складу податкової міліції.

Кілька днів тому в Донецькій області бійці підрозділу виявили й припинили діяльність підпільної бази спиртних напоїв, організованої жителями Волновахи. На перевалочній базі виявили майже 8,5 тисячі пляшок коньяку, вина та інших спиртних напоїв, які мали відправити на окуповані території. Діяльність бази припинено. Боротьба з контрабандистами триває, запевняють податківці.