Учора в урядовому кварталі у Києві було запроваджено надзвичайні заходи безпеки — столиця зустрічала главу федерального уряду Німеччини Ангелу Меркель. Востаннє фрау канцлер відвідувала Україну чотири роки тому, тож цей візит став для неї не лише нагодою поспілкуватися з вищим керівництвом країни, а й на власні очі побачити зміни, які відбулися з часів Революції гідності.

Фото з сайту president.gov.ua

Нашого вибору не змінити

Ситуація на окупованому Росією Донбасі стала головною темою переговорів Ангели Меркель із Президентом Петром Порошенком, які відбулися одразу після урочистої церемонії зустрічі біля Маріїнського палацу. Після спілкування віч-на-віч політики вийшли, щоб зробити заяви для преси.

Німеччина — один із головних партнерів України в ЄС. Окрім двосторонніх відносин, Київ і Берлін єднають життєво важливі переговори в нормандському форматі, спрямовані на пошук мирного шляху припинення війни на сході. Саме тому між німецьким і українським лідерами встановилися дружні стосунки.

За словами Петра Порошенка, за останні чотири роки він 14 разів особисто відвідував Німеччину, а також багато разів спілкувався з Ангелою Меркель телефоном і на полях різноманітних міжнародних форумів. «Вона належить до тих політиків, із якими ми пов’язуємо сприяння та щиру допомогу Україні», — сказав Петро Порошенко, пригадавши, як у 2015 році вони разом вели 19-годинні переговори в Мінську, метою яких було «зупинити російський наступ» на Україну. Українська тема дуже близька очільниці німецького уряду, бо «вона справжній європейський лідер». Ангела Меркель називала Президента «дорогий Петро» й підтвердила, що в неї справді встановився тісний і відкритий діалог з українським лідером.

Президент зауважив, що у тих позитивних змінах, які спостерігаються у нашій державі, відчутна заслуга Німеччини: «Але що, на жаль, залишилося незмінним — це російська агресія і окупація РФ українських територій». За його словами, Кремль усе ще мріє «змінити цивілізаційний вибір України».

Під час нинішніх переговорів Петро Порошенко підтвердив відданість нашої країни духу мінських домовленостей. Але він наголосив, що їх виконання «залежить не стільки від України, скільки від сумління Росії». «Сьогодні ні в кого не виникає сумнівів, що Росія стимулює ескалацію на Донбасі, де безпекова ситуація залишається дуже складною, оскільки інша сторона весь час провокує загострення», — заявив Петро Порошенко. Від обстрілів, що тривають із забороненої зброї з боку не контрольованих Україною територій, гине цивільне населення, зокрема жінки й діти.

Юридично про недолуге

Проведення на Донбасі чесних і прозорих виборів згідно з українським законодавством — єдиний шлях до встановлення миру. Такі вибори, на переконання Петра Порошенка, можна провести лише після виведення всіх незаконних військових формувань, російських найманців, військової техніки, роззброєння бойовиків, відновлення українського теле- і радіомовлення на всій території Донбасу. У зв’язку з цим він назвав фейкові вибори у так званих ЛНР-ДНР нікчемними з юридичної точки зору і наголосив, що їх ніколи не визнає міжнародна спільнота.

Ангела Меркель заявила, що так звані вибори 11 листопада на території ОРДЛО не відповідають мінським домовленостям. Вона вказала, що вважає важливим ухвалення Верховною Радою закону про продовження особливого статусу Донбасу. «Я вдячна парламентаріям за це», — сказала канцлер, зауваживши, що знає, як складно відбувалося ухвалення цього закону. У питанні врегулювання ситуації на Донбасі «в нас немає нічого іншого, крім мінського процесу. Тому важливо, що Україна виконує свої зобов’язання, навіть якщо це складно. І Німеччина буде на боці України», — наголосила вона. А також із жалем констатувала, що на сході України «немає стабільного перемир’я, на контактній лінії гинуть солдати».

Окрім важливих меседжів федерального канцлера про незмінність підтримки Німеччиною реформ із децентралізації та боротьби з корупцією, реалізації гуманітарних та інфраструктурних проектів на сході України, у Києві було оприлюднено позицію Берліна щодо підтримки продовження економічних санкцій ЄС проти Росії.

«Якщо буде якийсь прогрес у виконанні мінських угод, тоді можна буде говорити про певне пом’якшення. Але зараз мінських угод не виконують, тому Німеччина виступатиме за продовження цих санкцій», — заявила Ангела Меркель.

Петро Порошенко назвав рішення Москви запровадити санкції проти українських політиків та компаній свідченням неконструктивної позиції РФ. «Замість того, щоб брязкати зброєю на фронті, Росії треба зробити дуже просту річ — піти геть з України, забрати свої війська, відновити територіальну цілісність. Тоді буде мир і не потрібно буде запроваджувати жодних санкцій», — слушно заявив Президент.

У межах візиту до Києва Ангела Меркель зустрілася із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, з яким говорили переважно про аспекти економічної співпраці, а також Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.