Найближчі десять років будуть визначальними і для Європейського Союзу, і для України, переконаний  Президент Петро Порошенко.  У промові  «Майбутнє Європи» на конгресі Європейської народної партії він наголосив:  «Супротивники Європи не заспокояться. Антиєвропейські сили все ще на ногах. Росія робитиме  все можливе, щоб зіштовхнути ЄС зі скелі. Кремль ніколи не відкидав спроб побудувати альтернативну Європу. Щоб це відбулося, вони поширюватимуть невпевненість і недовіру в наших суспільствах», — підкреслив Петро Порошенко, додавши, що Росія сповідує головний принцип: розподіляй і володарюй.

«Мета Кремля — розділити Європу і розмити цінності. Доки ця мета існує, ідея взаємного посилення ЄС та Росії ілюзорна. Не можна стати сильним разом із кимось, хто мислить критерієм «все або нічого». У Кремля лише одне правило: Росія має бути на вершині», — зазначив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що узгодження лідерами ЄС нового амбітного 10-річного порядку денного для Євросоюзу, що відбулося чотири дні тому з нагоди 60-ї річниці укладання договору, визначає великі цілі для кращого спільного майбутнього.

За його словами, настав час розсудливого лідерства та всеосяжного і ефективного плану: більш згуртована і рішуча Європа на захисті наших спільних цінностей; жодних компромісів стосовно російської агресії, зокрема у політиці санкцій; більш відкритий та готовий до включення ЄС, що робить рішучіші допоміжні кроки щодо партнерів і союзників, орієнтованих на Європу.

На Мальті Петро Порошенко переконував: Україна крокує разом з Європою. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Між свободою і тиранією

Петро Порошенко закликав європейців не керуватися страхом і водночас не заплющувати очі на те, що відбувається. «Це не криза нерозуміння. Це криза двох протилежних концепцій Європи: свободи або тиранії. Тільки одна з них виживе», — звернувся до учасників конгресу Президент.

Петро Порошенко наголосив, що Україна перебуває на краї цієї боротьби: «Три роки щодня Україна веде гібридну війну проти російських військових, терористів, пропаганди, хакерів, корупції й абсолютного обману».

Глава держави зазначив, що, попри втрати, Україна боротиметься за дві мети: перша — стати вільними, друга — стати кращою нацією, достойною Європи.

«Я радий, що римський порядок денний підтвердив повну прихильність ЄС до відкриття Союзу для країн, що поважають цінності та просувають їх. Україна одна з таких. Повністю підтримую концепцію багатошвидкісної Європи. Вона дасть змогу  східноєвропейським країнам, які від щирого серця вірять у європейську перспективу, стати свіжою кров’ю проекту ЄС», — підкреслив Петро Порошенко.

«Упевнений: не може бути безпечного і процвітаючого майбутнього Європи без миру і стабільності в Україні. Об’єднаймо наші зусилля з повернення Донбасу і Криму в Україну і вигнання російського агресора з України», — закликав український лідер.

Петро Порошенко зазначив, що є оптимістом і «після гіркої пігулки Brexit», бачить успішну контратаку проєвропейських політичних рухів на всьому європейському континенті. Він підтримав слова Президента Європейської Ради Дональда Туска: «Або буде об’єднана Європа, або ж не буде Європи взагалі».

«Це не перебільшення. Вгору або вниз, пан або пропав. Європейські політики більше не діляться на лівих та правих. Або на лібералів та консерваторів. Вони тепер, або проєвропейські, або антиєвропейські», — сказав Петро Порошенко. 

Двосторонні месиджі сприйнято

Під час робочого візиту на  Мальту Президент Петро Порошенко провів двосторонні зустрічі зокрема з  президентом Європейського парламенту Антоніо Таяні.   Глава Української держави  висловив сподівання на позитивне голосування в Європейському парламенті рішення щодо запровадження Євросоюзом безвізового режиму для українських громадян на найближчій пленарній сесії 6 квітня 2017 року.

Петро Порошенко поінформував президента Європарламенту про розвиток ситуації на Донбасі, зокрема про провокативні дії Росії, які підривають мирний процес і подальшу реалізацію мінських домовленостей. Петро Порошенко наголосив на важливості збереження і посилення санкційного режиму щодо Росії до відновлення Україною територіальної цілісності, зокрема повернення Криму.

Президент України зустрівся із президентом Європейської народної партії Джозефом Долем та обговорив з ним шляхи посилення міжнародного тиску на Росію.  Президент ЄНП  підтвердив незмінність підтримки України та збереження санкцій проти Росії до моменту відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Під час зустрічі було обговорено перспективи завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та запровадження Євросоюзом безвізового режиму для українських громадян.

У межах участі у розширеному саміті Європейської народної партії на Мальті Президент України Петро Порошенко провів зустріч із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Сторони обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх відносин. Під час зустрічі було відзначено важливість активізації двостороннього політичного діалогу на вищому рівні.

Президент України висловив занепокоєння заявами угорських урядовців про створення окремих територіальних автономій.

Співрозмовники обговорили питання розширення співпраці України з країнами «вишеградської четвірки» під час головування у групі Угорщини, яке розпочнеться 1 липня 2017 року.

Віктор Орбан наголосив на підтримці територіальної цілісності України та негайного надання українцям безвізового режиму з Європейським Союзом.

Петро Порошенко провів зустріч з президентом Республіки Мальта Марією-Луїзою Колейро Прекою. Співрозмовники висловили зацікавленість у поглибленні торговельно-економічної та інвестиційної співпраці між Україною та Мальтою, зокрема у таких галузях, як транспорт, сільське господарство, туризм тощо.

Глава Української держави висловив переконання, що мальтійське головування у Раді ЄС ознаменується надзвичайно важливими подіями у співпраці Україна — Європейський Союз: набранням чинності Угоди про асоціацію та лібералізацією візового режиму для громадян України.

Окремо слід зупинитися на розмові Петра Порошенка із  прем’єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм.  Петро Порошенко подякував за незмінну підтримку Іспанією України у її протидії російській агресії. Було наголошено на необхідності збереження режиму санкцій ЄС щодо Російської Федерації до повної імплементації мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності й суверенітету України.

Прем’єр-міністр Іспанії наголосив на підтримці територіальної цілісності України й підтвердив, що питання непорушності цілісності території Української держави не підлягає жодному обговоренню.

Президент України висловив вдячність іспанському урядові за чітку позицію на підтримку українського футболіста Романа Зозулі. Петро Порошенко наголосив, що ситуація з Романом — результат ретельно спланованої пропагандистської кампанії у дусі гібридної війни РФ проти України, повідомляє департамент прес-служби АП.