Виїзне засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій відбулося в Запоріжжі з огляду на потенційну небезпеку в області, на території котрої розміщено 33 об’єкти хімічної промисловості та 19 радіоактивних об’єктів. Цього дня Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк поставив за мету дізнатися, чи виконує наразі цивільна оборона свою ключову функцію.

Керівник Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський заявив: «Усе працює, як єдиний організм. Завдання контролюються, перевіряються». Нині в системі ДСНС на цілодобовому чергуванні перебуває 7,5 тисячі рятувальників, які використовують 2 тисячі одиниць техніки. Країну в службі з надзвичайних ситуацій розподілили на 8 районів реагування. Сергій Борковський повідомив, що з Дебальцевого та Авдіївки вже евакуйовано 2240 осіб. Станом на учорашній день піротехніки вилучили 302 тисячі 574 спеціально встановлених пристроїв для знищення мирного населення і об’єктів інфраструктури.

Коли голова ДСНС порушив цю тему, Арсеній Яценюк показав присутнім фотознімки з подібними пристроями, знайденими у Слов’янську та Лисичанську. «Ці потвори в дитячих іграшках маскують вибухівку! М’яч і дитяча лялька, а всередині — вибухівка. Книжка на лавці в парку відпочинку... Коробка цукерок і пачка цигарок, — не стримував обурення Прем’єр. — Потрібно інформувати населення про небезпеку, розіслати інструкції, як громадянам себе поводити. Державна машина працює так: доки не копнеш, нічого не покотиться і не поїде».

Арсеній Яценюк: терористи в дитячих іграшках маскують вибухівку. Фото з сайту kmu.gov.ua

Захист від радіації...

Голова Запорізької ОДА Григорій Самардак звітував про те, що особливу увагу в регіоні приділяють Запорізькій АЕС, Запорізькій ТЕС, титано-магнієвому комбінату, Дніпровській ГЕС, об’єктам придніпровської залізниці. В регіоні створено 33 контрольно-пропускних пункти.

Глава уряду в цьому контексті підкреслив, що показник забезпечення населення засобами індивідуального захисту в зонах з можливим радіаційним забрудненням ледь перевищує 30%, тобто він нижчий, ніж середній по Україні. А населення в зоні ймовірного хімічного забруднення забезпечено таким захистом лише на 2%.

Запорізькій владі Прем’єр порадив з’ясувати, що таке справжній резерв та реальна потреба. «Те, що роками є на держрезерві, покрилося пліснявою. Що потрібно як критична номенклатура лікарських засобів? Де все це розміщено? З районними адміністраціями вам потрібно визначити локацію і товарну номенклатуру — хто що зберігатиме. Споруди цивільного захисту готові лише на 40%, але таку ситуацію маємо по всій країні, адже ніхто цивільним захистом не займався 20 років. Вам потрібно підійти до цих питань з господарської точки зору — по мінімальній потребі частину коштів брати з місцевого бюджету і залучати бізнес», — резюмував Арсеній Яценюк.

...та листівки з інформацією

У режимі відеозв’язку Прем’єр звернувся до голови СБУ Валентина Наливайченка з проханням взяти під охорону залізничну гілку Запоріжжя — Волноваха, яка дає змогу дістатися до Маріуполя.

Арсеній Яценюк навіть вдався до перевірки та зателефонував за номером «101», аби дізнатися, де поряд з ним є найближче бомбосховище. Відповідь «Ми такою інформацією не володіємо — телефонуйте в міськвиконком» главу уряду розлютила неабияк.

Він порадив посадовцям стати на місце пересічних українців, визначитися з 20 питань (наприклад, де розташована лікарня, бомбосховище; як вивезти з регіону дітей) та розповсюдити відповідні інструкції.

За його словами, уряд має 200 мільйонів гривень на забезпечення підрозділів служби технікою, зокрема пожежною. Він пообіцяв також знайти кошти на літак санітарної авіації, який буде створено на базі АН-26 на ДП «Завод 410 ГА». Згодом планується замовити на запорізькому заводі ПАТ «Мотор Січ» санітарний гелікоптер.

Прем’єр також попросив знайти дешеві і швидкі варіанти сповіщення населення — розпочати з послуг мобільних операторів, місцевих телеканалів та радіостанцій. Без подачі дротового сигналу не обійтися також, якщо буде втрачений сигнал за умови виникнення надзвичайної ситуації. Міністерство освіти та науки разом із МВС приділятиме увагу навчанню населення в школах, на підприємствах, установах та організаціях. Це має бути листок зі зрозумілою інформацією у вигляді інфографіки.

Щодо тимчасово переміщених осіб питання порушували також. За даними Прем’єра, таких осіб уже зареєстровано близько мільйона. В областях він доручив проінвентаризувати всі об’єкти нерухомості, які в стадії будівництва перевищують 80% готовності. Після цього в Мінрегіон слід подати зведені дані щодо власника споруд і термінів добудови.

«Прохання одне: припиняємо будувати «потьомкінські дєрєвні» — звіти заради звітів, наради заради галочки... Ефективність роботи перевіряється простим дзвінком на службу порятунку. Сподіваюся, після засідання висновки зроблять усі», — наголосив Арсеній Яценюк.