Перед тим як перейти до включення до порядку денного пакета законопроектів, які наблизять Україну до лібералізації візового режиму з країнами-членами ЄС, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман попередив 317 присутніх у сесійній залі народних обранців про їхню персональну відповідальність за результати голосування. Також на розгляд парламентаріїв винесли законопроекти про зменшення ренти на газ, про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, проект Трудового кодексу і законопроект щодо проведення місцевих виборів у населених пунктах Донбасу, де вони не відбулися (у Красноармійську й Маріуполі).

Наші співгромадяни давно заслуговують на таке право. Фото УНIAН

«Об’єднайтеся, не ігноруйте!»

«Я закликаю нас всіх об’єднатися і зробити так, щоб кожен українець мав можливість вільно пересуватися Європейським Союзом. Це питання для нас надзвичайно важливе», — закликав Володимир Гройсман депутатський корпус до консолідації.

Про надважливість ухвалення рішень засвідчила й присутність у Верховній Раді Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка разом із членами Кабінету Міністрів та голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, а ще депутатів Європарламенту, членів міжпарламентського комітету Асоціації Україна — ЄС разом із його співголовою Андреєм Пленковичем.

З урядової ложі глава уряду просив парламентаріїв не ігнорувати запропоновані Кабміном документи та їхнім ухваленням дати змогу Прем’єру в Ризі доводити під час зустрічі з керівниками урядів країн Балтії, що українці заслуговують на отримання безвізового режиму.

Він відзначив хороший рівень співпраці між урядом та Верховною Радою: «Ми дійшли згоди практично за всіма законопроектами, які необхідно ухвалити. В процесі підготовки даних законопроектів до другого читання комітети пішли назустріч уряду, і ми можемо сміливо говорити, що левову частку законів буде ухвалено в цілому».

До речі, законопроект №3224 щодо підтвердження громадянства України, посвідчення особи чи її спеціального статусу уряд готовий повернути на доопрацювання й презентувати його вже на наступному пленарному тижні.

Непорозуміння у народних депутатів також виникали щодо законопроектів №2540 і 2541а. Арсеній Яценюк попросив присутніх у сесійній залі під час їхнього розгляду не змінювати суть і форму документів, аби вони відповідали критеріям, визначеним ЄС.

«Нам допомагатимуть тоді, коли ми допомагатимемо самі собі», — резюмував Прем’єр, додавши, що у Латвійській Республіці під час його робочого візиту йтиметься про забезпечення безвізового режиму для українських громадян, виконання плану реформ і надання допомоги ЄС для їхнього проведення.

4 за основу, 1 — у цілому

Чи була системною робота парламентаріїв? Швидше так ніж ні. Однак сподівання Арсенія Яценюка не закріпила система «Рада» — законопроекти підтримували лише як документи, що можна взяти за основу в разі доопрацювання.

Спершу 273 парламентарії підтримали у першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянств та урегулювання окремих питань, пов’язаних з протидією нелегальній міграції» (№3159).

Потім Верховна Рада трьомастами голосами ухвалила за основу проект закону «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України» (№3171). Заяву про встановлення факту смерті особи на цих теренах може подати будь-яка особа до суду за межами цієї території України.

273-ма «так» у першому читанні ухвалено проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (щодо вдосконалення процедури документування осіб) (№3155).

258 голосів віддали за основу проекту Трудового кодексу України (№1658). Він об’єднує внесені до чинного кодексу правки й адаптує вітчизняне трудове законодавство до міжнародних актів. Під час розгляду документа його співавтор народний депутат Людмила Денісова зазначила, що Україна — єдина пострадянська країна, яка досі не ухвалила нового Трудового кодексу. Парламентарії подовжили до трьох тижнів термін підготовки документа до другого читання, а ось поправку про заборону дискримінації у сфері праці відхилили.

Загалом для того, щоб виконати другу фазу лібералізації візового режиму, Верховна Рада має ухвалити в цілому пакет із 12 документів, поданих урядом.

Кволо депутати підтримували й поправки народних депутатів до законопроекту «Про зовнішню трудову міграцію» (№2330а). Однак учора це був перший документ, який ухвалювали у цілому. За нього віддали 304 голоси.

На вечірньому засіданні парламентарії продовжили розгляд інших, внесених до порядку денного засідання законопроектів. Серед них і зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо видатків Державного управління справами).

Домашнє завдання — технічне

Напередодні голосування Президент Петро Порошенко закликав народних депутатів відповідально поставитися до розгляду цих документів. «Від коефіцієнта корисної дії, який продемонструють депутати, повною мірою залежить, чи отримають громадяни України змогу відвідувати країни Євросоюзу без віз вже у 2016 році», — передає слова глави держави його прес-служба.

Петро Порошенко також нагадав причетним до процесу ухвалення рішень, що цієї весни на саміті «Східного партнерства» у Ризі він зміг вийти на політичне рішення Євросоюзу: безвізовому режиму бути. А цього тижня в телефонному режимі Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер підтвердив цю перспективу.

«Голосування за низку законопроектів означатиме, що Україна зробила домашнє завдання, виконала технічні умови й досягла критеріїв для запровадження безвізового режиму. Тому закликаю народних обранців з особливою відповідальністю поставитися до цієї місії, бо доля безвізового режиму — абсолютно у ваших руках», — наголосив у зверненні до депутатського корпусу Петро Порошенко.