Цього тижня головною темою у політичному житті країни стало питання виконання Україною передумов для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Основним гравцем на цьому полі мала стати Верховна Рада, депутатам якої необхідно було схвалити кілька євроінтеграційних законопроектів. Із відповідними закликами до парламентаріїв зверталися і Президент, і Прем’єр-міністр. Очікувала цього і значна частина нашого суспільства, якій не байдуже майбутнє своєї країни, і європейські урядовці та політики.

Верховна Рада не «підкачала» і фактично без особливих конфліктів і суперечок проголосувала конституційною більшістю (в середньому 370 голосів) за частину документів із пакета, запропонованого Євросоюзом. Так, ухвалено Закон «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарання». Ним передбачено низку преференцій для деяких категорій ув’язнених (користування за певних умов мобільним телефоном, збільшення кількості побачень тощо).

Прийнято за основу проект закону про внесення змін до Митного тарифу України, затвердженого Законом «Про Митний тариф України» (нова редакція). Документ передбачає створення Митного тарифу, який зокрема відповідає положенням Євросоюзу та Світової організації торгівлі. Також до євроінтеграційних здобутків можна зарахувати прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законів щодо виконання судових рішень.

Крім того, депутати ухвалили Постанову «Про включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів і про його направлення до Конституційного Суду України». Документ зокрема спрямовано на посилення гарантій незалежності суддів, удосконалення порядку призначення та звільнення суддів, підвищення вимог до претендентів на зайняття посади судді тощо.

Якщо про готовність голосувати за ці документи говорили представники чи не всіх парламентських фракцій, то із законопроектом про повторні вибори у п’яти  проблемних округах могли виникнути проблеми. Каменем спотикання стала дата проведення виборів. Опозиція наполягала встановити дату волевиявлення на початку грудня, а з боку більшості лунали пропозиції провести перевибори в пізніший термін, наприклад 22 грудня. Однак після консультацій керівників фракцій з Головою Верховної Ради було домовлено призначити перевибори на 15 число зазначеного місяця.

Тож 371 голосом депутати без обговорення ухвалили  Закон «Про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223». Так, 15 грудня голосуватимуть жителі Обухівського та Васильківського районів Київської області (№94), Первомайського, Арбузинського, Братського, Врадіївського, Кривоозерського районів Миколаївської області (№132), Придніпровського та частини Соснівського районів Черкас (№194), міст Золотоноша та Канів, а також частини Соснівського району Черкас (№197), Шевченківського району Києва (№223).    

Під питанням залишаються перевибори ще на двох виборчих округах (№11 та №71). Крім того, представники ЄС висловлювалися за необхідність розв’язати проблему з київськими виборами, проте це питання поки що на порядку денному не стоїть.

Тож Верховній Раді ще потрібно ухвалити кілька ключових законів, які стосуються реформування прокуратури та вдосконалення виборчого законодавства. Крім того, до євроінтеграційних законопроектів зараховують такі: про реформування друкованих засобів масової інформації, про суспільне телебачення та радіомовлення та низку документів, що стосуються поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату. Робота депутатів засвідчила, що до листопада Верховна Рада спроможна схвалити необхідні закони, а Україна підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.   Невизначеною залишається тільки доля законопроекту про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні. 

Що розглянуто на поточній сесії

♦ «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо покращення умов відбування покарання засуджених)» (Закон);

♦ «Про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223» (Закон);

♦ «Про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень» (за основу);

♦ «Про внесення змін до Митного тарифу України, затвердженого Законом України «Про Митний тариф України» (за основу);

♦ «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» (внесено до порядку денного сесії та направлено до Конституційного Суду).

Що необхідно розглянути на поточній сесії (орієнтовно)

♦ Питання зміни повноважень Рахункової палати;

♦ Питання реформування прокуратури;

♦ Питання вдосконалення виборчого законодавства;

♦ Питання покращення інвестиційного та бізнес-клімату.