Поки триває крихке перемир’я у зоні проведення Антитерористичної операції, полтавці продовжують збирати кошти і благодійну допомогу нашим військовим, які там перебувають. До цього підключилася молодь, зокрема студенти Полтавського університету економіки і торгівлі (ПУЕТ), які передали таку допомогу солдатам 16-го батальйону територіальної оборони. Разом з викладачами вони зібрали понад 5000 гривень, на які закупили для солдатів корисні речі. Капітан розвідувальної групи Максим Соколов подякував студентам і сказав, що така підтримка піднімає бойовий дух.

Діє програма допомоги

— Ми розуміємо, що не востаннє збираємо гуманітарну допомогу нашим солдатам. Але сподіваємося на якнайшвидше закінчення війни, — зазначив у відповідь ректор ПУЕТ Олексій Нестуля.

У школах міста Лубни під час акції «Ліки замість квітів» учні разом з батьками зібрали майже 70 тисяч гривень для учасників АТО. На ці кошти закупили військове обладнання, медикаменти, продукти, предмети першої необхідності та особистої гігієни і вже доставили військовослужбовцям-землякам. Про це повідомили у Лубенській міськраді. Також воїни отримали в подарунок малюнки від своїх маленьких земляків.

Майже півмільйона гривень для військових потреб перерахували на благодійний рахунок підприємства, організації і громадяни Хорольського району. У Полтавській облдержадміністрації розповіли, що за ці кошти придбали військове спорядження та надали іншу допомогу мобілізованим хорольчанам, бійцям батальйону «Полтава», міліціонерам, які проходять службу в зоні АТО.

— Кожному мобілізованому з Хорольського району доставили бронежилет, військову амуніцію, засоби гігієни, продукти харчування тощо, — повідомила голова Хорольської райради Юлія Бойко.

Як і на Лубенщині, допомогу для бійців тут збирали в навчальних закладах та під час ініційованих молодіжними громадськими організаціями акцій. Окрім того, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук повідомив, що кожна полтавська сім’я, яка втратила когось із родини в боях з терористами і сепаратистами, а таких в області уже близько 30, обов’язково отримає одноразову допомогу з обласного бюджету та перебуватиме під опікою соціальних служб.

— В області діє спеціальна програма підтримки родин земляків, загиблих у східних регіонах країни, — повідомив він. — Облдержадміністрація виділяє одноразову допомогу — 25 тисяч гривень: 15 сімей загиблих військовослужбовців кошти вже отримали; для решти — готують документи. Окрім того, ці родини матимуть пільги, зокрема в оплаті житлово-комунальних послуг, придбанні скрапленого газу для побутових потреб, користуванні громадським транспортом.

— Заради Батьківщини наші герої віддали найцінніше, що мали, — своє життя. Ми пам’ятаємо цих людей. Ми у величезному боргу перед загиблими і маємо зробити так, щоб їхні родини були забезпечені всім необхідним, — зазначив пан Бугайчук.

У департаменті соціального захисту населення повідомили, що з обласної скарбниці компенсації отримають також поранені військовослужбовці. Таких в області близько півсотні. За словами директора департаменту Людмили Корнієнко, суми будуть різні — від 15 до 2 тисяч гривень, залежно від тяжкості поранення.

Крім обласної одноразової допомоги, родини загиблих в АТО військовослужбовців отримають по 609 тисяч гривень із державної казни. Ці кошти надходять родинам напряму через банківські установи від Міноборони. Нині такі допомоги виплачено поки що шістьом полтавським родинам.

У Кременчуцькому районі триває акція із забезпечення наших захисників надійними броньованими автомобілями виробництва КрАЗ. Започаткований проект називається «Авто для армії». З’ясувалося, що найбільш придатні в боях вітчизняні бронемашини «SHREK ONE» і «SPORTAN».

— Десантникам потрібні така техніка для виконання бойових завдань і броньовики — для перевезення особового складу. Адже подекуди наші солдати їздять просто у відкритих вантажівках, — говорить волонтер Юрій Бірюков. Але цих машин у війську — одиниці, бо вони недешеві. Держава коштів зараз виділити не може, тому благодійники закликають небайдужих скинутися та допомогти і нашим бійцям, і заводу.

Полтавські бійці вирушають у зону АТО. Фото надані автором

Замироточила стара ікона

Уже кілька місяців поспіль кваліфіковану медичну допомогу пораненим і травмованим на війні надає і Полтавський військовий госпіталь. За цей час нею скористалися 194 бійці.

— Люди, які прибувають до нас на лікування, мають поранення різного ступеня важкості, на цей час таких у нас 39 чоловік. Пацієнтів з кульовими пораненнями оперуємо іноді навіть по кілька разів. Були й такі, яким довелося ампутувати кінцівки, — розповів начальник госпіталю полковник медслужби Віктор Оксьон.

За інформацією медиків, після лікування у стаціонарі військовослужбовцям надають реабілітаційні відпустки або направляють їх до лікувально-профілактичних закладів. Що ж до Полтавського військового госпіталю, то його забезпечили всім необхідним для надання повноцінної комплексної медичної допомоги тим, хто її потребує. За словами Віктора Оксьона, про них турбуються і держава, і громадські організації, і місцеве населення. Небайдужі громадяни щодня приносять їм ефективні медпрепарати, необхідні для лікування речі.

Щоб привернути увагу співгромадян до подій на сході, у Корпусному парку молодь обливалася холодною водою. Принагідно учасники акції вкидали у скриньку для пожертв на потреби української армії по 100 гривень.

Бажання полтавців зберегти країну цілісною та мирною, схоже, підтримують і вищі сили. Нещодавно до Свято-Успенського собору прийшов полтавський боєць АТО, який приїхав у відпустку на кілька днів. Він повідомив, що замироточила подарована йому багато років тому стара ікона. Всі члени родини воїна були свідками цього дива, тому, порадившись, вирішили передати ікону до храму. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір пообіцяв виставити образ на видноті в соборі для загального шанування.

— Розмістимо поряд з нею молитву за наших бійців, — пообіцяв владика, — щоб людина, коли приходитиме до храму, могла молитися за всіх воїнів України перед цією святою іконою. Перед нею звершуватимемо щоденні наші молебні за бійців української армії.

Для ікони вже визначили місце у храмі — щоб до неї зручно було підійти, помолитися, поставити свічку.